Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 1 săptămână

Primele semne care ar trebui să vă ducă cu gândul la faptul că sunteți însărcinată sunt ușor de observat, acestea fiind reprezentate de oboseală, greață, sâni lăsați sau întârzierea menstruației. Este, deci, un moment potrivit pentru a vă lua inima în dinți și a face un test de sarcină. Pentru acest lucru puteți încerca două din cele mai populare și experimentate metode.

Metode de testare

Prima metodă este cea cu testul de urină. Acesta se găsește la farmacie sau chiar în parafarmacii și poate fi achiziționat de către oricine fără rețetă de la medic. În principiu testele de urină  permit detectarea hormonului gonadotropin corionic (beta-hCG), hormon care începe să fie secretat  imediat ce ovulul se fixează în uter, la 8 zile după fecundație. Probabil multe dintre dumneavoastră vă întrebați care este momentul optim pentru a face testul.
Ei bine, chiar dacă hormonul beta-hCG este creat din ziua a 8-a de după fecundație, trebuie să țineți cont de fiabilitatea testelor. Ele nu sunt cu totul fiabile decât cu trei zile înainte de presupusa revenire a menstruației. Mulți dintre medici recomandă, însă, ca testul să nu fie folosit decât după câteva zile de la întârzierea ciclului, dar, desigur, totul depinde de nerăbdarea dumneavoastră, care vă determină să apelați la această variantă.
Totuși, pentru ca testul să dea roade iar rezultatul acestuia  să fie cel optim, trebuie să așteptați cel puțin până în cea de-a treia zi, înainte de presupusa revenire a menstruației. Probabil multe dintre dumneavoastră vă puneți frecvent întrebarea dacă testele acestea oferă întotdeauna rezultatul real și dacă fiabilitatea lor este de pus la îndoială. Ei bine, în prezent, se consideră că testele urinare au o fiabilitate de 99 la sută, fiind folosite într-un număr destul de mare de cele care doresc să afle dacă sunt însărcinate sau nu.
De fapt, în afară de data la care se efectuează acest test ( cel mai devreme cu trei zile înainte de revenirea presupusă a menstruației…), medicii mai recomandă ca testul să fie făcut dimineața, la prima urină. Este posibilă situația ca testul să indice un fals-pozitiv și să nu existe o sarcină debutantă. Această eventualitate este, însă, destul de rară, la fel de rară fiind și situația în care testul indică fals-negativ. În această situație, rezultatul este negativ, dar sarcina debutantă există.
Cea de-a doua metodă prin care puteți verifica dacă ați rămas însărcinată sau nu, este analiza făcută în laborator. Dacă medicul specialist vă recomandă acest lucru, puteți să apelați la analize biologice de laborator pentru a vă confirma sau infirma sarcina. Principiul pe care se bazează această modalitate de testare constă în calcularea de către un biolog a ratei hormonului gonadotropin corionic ( beta-hCG), după ce în prealabil s-a luat o probă de sânge.
Este exact aceiași modalitate ca la testele urinare, dat mult mai precisă și mai științifică, aici fiind totul bazat pe calcule executate de către specialist. La fel ca la testele urinare, analiza de laborator poate fi făcută chiar din primele zile în care s-a constatat întârzierea menstruației. Desigur, cum cea mai frecventă îngrijorare este legată de cât de sigur este acest mod de testare, noi vă putem spune că fiabilitatea este de sută la sută, analiza de sânge permițând calcularea precisă a hormonului beta-hCG. Unul dintre avantajele acestei analize, pe lângă fiabilitatea sa, este că poate stabili cu exactitate data fecundației.

Cum numeri săptămânile sarcinii

Vă punem lanumaratoarea saptamanilor pe parcursul sarcinii dispoziție în continuare procedeul prin care puteți contoriza durata sarcinii, putând astfel să vă țineți o evidență cât mai exactă a numărătorii inverse. Există două moduri de calculare a duratei sarcini.
Prima metodă este cea a săptămânilor de amenoree (SA), reprezentate mai pe înțelesul tuturor de săptămânile fără menstruație. Acest calcul este îndeosebi preferat de către medici, contabilizând de la prima zi a ultimei menstruații.
Cea de-a doua modalitate este reprezentată de săptămânile de sarcină (SS), care sunt numărate din ziua conceperii. Acestea corespund săptămânilor de amenoree, din care se scad două săptămâni.
Pentru a nu intra în încurcătura, și pentru a vă simplifica destul de mult calculul, vă sfătim să folosiți următoarea formulă: SS = SA-2, adică săptămânile de sarcină sunt egale cu săptămânile de amenoree minus 2. Sigur vă puneți încă de la începutul sarcinii problema datei cât mai apropiată de momentul nașterii. Majoritatea femeilor nasc între ziua 276 și 296, adică spre sfârșitul celei de-a 40-a săptămâni sau la începutul săptămânii a 41-a de amenoree. Însă, este bine de menționat, faptul că, alte femei nasc spre sfârșitul săptămânii a 38-a sau la începutul celei de-a 39-a săptămâni de amenoree.

Ce simțiți

simptome de sarcina simtite in prima saptamanaDesigur, pe lângă bucuria imensă de a avea un copil, trebuie să luați în considerare că vi se va da puțin, sau chiar mai mult peste cap programul normal și rutina organismului. În primul rând veți observa acest lucru la nivelul sânilor, care se vor lăsa, deoarece progesteronul mărește volumul așa numitelor glande acini care produc laptele. Vasele de sânge vi se lărgesc pentru a iriga mai bine această zonă.
Nu există un remediu pentru a alina aceste dureri, în afara compreselor de apă călduță aplicate pe sâni. Nu trebuie să vă panicați însă, deoarece aceste dureri dispar, de obicei, la sfărșitul primelor trei luni de sarcină.
Un alt impediment care vă împiedică să vă simțiți în largul dumneavoastră atunci când sunteți însărcinate este reprezentat de faimoasele grețuri și stări de vomă. Orice vă provoacă greață, în special dimineața, înainte de micul dejun, grețuri care pot duce chiar la vărsături. În general, în cele mai multe dintre cazuri, grețurile apar la începutul sarcinii și nu trebuie să intrați în panică din pricina acestei simptone deoarece reprezintă ceva normal. Dacă însă această neplăcere persistă, sfatul nostru este să vă adresați medicului, deoarece el v-ar putea prescrie un remediu pentru a vă îmbunătăți confortul.

Sarcina este afectată și de sănătatea dumneavoastră

Sanatate sarcina 1 saptamanSănătatea este unul din cei mai importanți factori pe care trebuie să îi luați în considerare pe timpul sarcinii. O alimentație sănătoasă, exerciții fizice efectuate așa cum trebuie, odihnă suficientă, atenția pentru modul în care ai grijă de tine, toate acestea îți influențează sarcina într-un fel sau altul. Dacă urmăriți în detaliu toate informațiile pe care vi le punem la dispoziție veți descoperi totul despre medicamentele pe care le puteți lua, testele medicale de care aveți nevoie, substanțele legale pe care le puteți folosi, etc. Informațiile oferite de noi vă sunt de folos pentru a vă putea da seama foarte bine de modul în care acțiunile pe care le întreprindeți vă afectează sănătatea atât a dumneavoastră cât și cea a bebelușului.
De asemenea, îngrijirea medicală  pe care o primiți poate afecta sarcina, precum și modul în care vă afectează graviditatea. O îngrijire cât mai optimă este foarte importantă pentru dezvoltarea și starea de bine a bebelușului dumneavoastră.
Probabil dispuneți de multe posibilități când vine vorba  de medicul care vă va însoți pe tot parcursul sarcinii. Sfatul nostru însă este să vă alegeți un obstetrician, deoarece acesta este un medic specializat în îngrijirea femeilor însărcinate, inclusiv în nașterea bebelușilor. Obstetricienii specializați în sarcinile cu risc crescut se numesc perinatologi. Puține femei necesită întervenția unui astfel de doctor. Unele femei aleg ca medicul de familie să le supravegheze sarcina, iar altele chiar moașa. Este bine totuși ca atunci când apar complicații aceștia să vă îndrume spre un obstetrician.

Exerciții recomandate

Dacă ești sănătoasă și nu ai nicio problemă cu sarcina, specialiștii sunt de acord  că în această perioadă poți face exerciții moderat măcar 30 de minute de trei până la cinci ori pe săptămână . De asemenea și studiile arată faptul că femeile însărcinate care nu duc o viață sedentară și sunt active au mai puține probleme în perioada sarcinii.
Dacă ai făcut exerciții fizice și înainte de sarcină, nu este momentul să te oprești, ci din contră, să o ții tot așa, măcar cu o intensitate mai moderată, și vei vedea că ai aceleași beneficii pe care le-ai descoperit înainte de a rămâne însărcinată. Vă recomandăm să aduceți în discuție aceste lucruri chiar în prima vizită parentală la medic, deoarece el poate  avea sugestii pentru situația ta specifică. Totuși exercițiile pe care le vom prezenta pe parcursul trecerii săptămânilor  nu implică ridicarea de greutăți și nu ar trebui să aibă vreun fel de efecte negative, așa că le poți face până în momentul în care vei merge la vizită la medic. Trebuie să discuți cu medicul tău despre exercițiile care implică ridicarea de greutăți.

Fumatul te afectează atât pe tine cât și pe copil

Fumatul in timpul sarcinii afecteazaUn copil aflat în dezvoltare este foarte afectat de mama care fumează. Fumatul cauzează îngustarea capilarelor placentei; capilarele transportă sânge, oxigen și alți nutrienți la bebeluș. Această îngustare a anselor poate să ducă la o reducere a cantității de nutrienți pe care bebelușul îi primește de la tine, ceea ce poate duce la o greutate scăzută la naștere și la o lungime mai mică a bebelușului la naștere.
Fumatul în timpul sarcinii crește, de asemenea, riscul de avort spontan, de deces al fătului sau de deces al bebelușului la scurtă vreme după naștere. Riscul este direct proporțional cu numărul de țigări pe care o femeie însărcinată le fumează. Riscul poate să crească chiar și cu 35% în cazul unei femei care fumează mai mult de un pachet de țigări pe zi. De asemenea, cresc șansele ca bebelușul să se nască cu degete lipite , mai multe sau mai puține decât normalul.Totodată, concentrația foarte ridicată de nicotină pe care bebelușul o primește poate să ducă la o dependență de această substanță după ce acesta se naște.
Fumatul pe perioada sarcinii poate avea repercursiuni si mai târziu asupra copilului, acesta putând să devină supraponderal, sau să aibă un IQ mai scăzut. Copii născuți de mame fumătoare sunt predispuși la infecții ale urechii precum și la probleme respiratorii.

Consumul de alcool

Alcoolul aduce riscuri foarte mari pentru femeia însărcinată, fiind una din cele mai dăunătoare substanțe la care poate fi supus fătul. Consumul moderat de alcool crește șansele unui avort spontan, iar cel excesiv crește șansele unor malformații fetale. Bebelușii care se nasc din mame consumatoare de alcool nu suferă de simptome ale dependenței după naștere, dar ar putea să sufere consecințele de a avea mame dependente de alcool pentru tot restul vieții.
Alcoolul poate fi foarte toxic pentru făt, putând duce la diformități faciale, întreruprerea dezvoltării creierului, formării nervilor, precum și încetinirea dezvoltării sistemului nervos fetal. Dacă peste concumul de alcool este suprapus și consumul de medicamente șansele ca bebelușul să fie afectat cresc și mai mult. De asemenea, dacă tatăl este consumator înrăit de alcool înainte de concepție poate apărea fenomenul de alcoolism fetal.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...