Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 11 săptămâni

Fătul are vârsta de 9 săptămâni, iar în această săptămână lungimea sa de la cap la funduleț este de 4,4-6 cm. Greutatea fetală este de 8 g. Copilul are dimensiunea unei lămâi verzi mari.

Evoluția copilului

Creșterea fătului este rapidă. Lungimea de la cap la funduleț se va dubla în viitoarele 3 săptămâni. Capul reprezintă aproape jumătate din lungimea totală a bebelușului. Pe măsură ce capul se extinde , bărbia se ridică din piept, iar gâtul se dezvoltă și se lungește. Apar și unghiile.
Organele genitale externe încep să aibă un aspect distinct. Dezvoltarea completă a fătului în băiat sau fetiță nu este completă decât peste alte 3 săptămâni. Dacă se întâmplă să suferi un avort spontan după acest moment, poate fi posibilă identificarea fătului din punctul de vedere al sexului.
Toți embrionii arată la început la fel, în ceea ce privește trăsăturile fizice. Dacă embrionul va deveni fată sau băiat este o chestiune determinată de informația genetică conținută de făt.

Sarcina in zece saptamani

Cum te schimbi tu

Unele femei observă schimbări la părul sau unghiile lor în timpul sarcinii. Acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor persoanelor, dar dacă înregistrezi astfel de modificări , nu trebuie să te îngrijorezi. Unele femei norocoase observă o augmentare a ritmului de creștere a părului și a unghiilor în timpul sarcinii. Altele pot observa pierderea părului în această perioadă sau faptul că unghiile se rup mai repede.
Unii doctori consideră că aceste modificări apar în timpul sarcinii din pricina creșterii circulației la nivelul organismului. Alții cred că motivul pentru aceste schimbări este reprezentat de schimbările hormonale. Și, în sfârșit, alții explică aceste diferențe prin înregistrarea unei schimbări în ciclurile de creștere a părului și unghiilor. În orice caz, aceste diferențe se permanentizează rareori. Nu poți face nimic sau foarte puțin pentru a le remedia.
Bolile cronice și sarcina
Organismul tău trece prin mai multe schimbări în timpul sarcinii; aceste modificări încep aproape din momentul concepției. Aceste adaptări permit organismului tău să accepte și să tolereze fătul genetic diferit. Schimbările ajută corpul să se adapteze pentru a hrăni și sprijini dezvoltarea bebelușului și te pregătesc pe tine pentru naștere.
Bolile croniceUnele dintre aceste schimbări  și adaptări includ rezistența la insulină (schimbări înregistrate  în folosirea glucozei sau a zahărului), trombofilia (creșterea coagulării sângelui  și risc de tromboză venoasă), schimbarea sistemului imunitar pentru a accepta materialul genetic străin al bebelușului și hipervolemia (creșterea volumului de sânge cu 150 %).
Majoritatea femeilor sănătoase tolerează bine aceste schimbări; totuși, în cazul unor femei care au moștenit sau căpătat  o predispoziție la boli, aceste schimbări pot avea ca efect complicații apărute pe parcursul sarcinii. În unele cazuri, complicațiile pot preceda o varietate de afecțiuni cronice. Mai simplu spus, sarcina poate dezvălui potențialul femeii de a dezvolta anumite boli.
Dacă acest lucru ți se întâmplă, poți afla despre bolile cronice pe care le poți dezvolta. Acest fapt te va ajuta  să faci primii pași pentru a preveni problemele serioase care pot interveni mai târziu.
Un exemplu este diabetul gestațional. Femeile care suferă de diabet indus de sarcină sunt mai predispuse la a face diabet mai târziu. Un alt exemplu este oferit de femeile care au preeclampsie. Acestea sunt supuse unui risc mai mare de comoșie cerebrală.
Vorbește cu medicul tău despre fiecare schimbare fiziologică pe care o experimentezi în timpul sarcinii. Discută pașii pe care trebuie să-i faci acum și după sarcină pentru a putea reduce riscul de a dezvolta boli cronice.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea copilului

Călătoriile în timpul sarcinii
CalatoriileFemeile însărcinate întreabă adesea dacă eventualele călătorii în timpul sarcinii pot provoca probleme bebelușului. Dacă sarcina ta nu este afectată de complicații și nu prezinți riscuri, călătoriile sunt acceptabile. Întreabă-ți medicul în legătură cu orice călătorie pe care vrei s-o faci, înainte de a plănui lucrurile în detaliu și a cumpăra bilete.
Fie că pleci cu mașina, autocarul, trenul sau avionul, este recomandat să ai posibilitatea de a te ridica în picioare și a merge puțin la fiecare oră. De asemenea, nu uita de vizitele dese la toaletă.
Cel mai mare risc pe care-l prezintă o călătorie în timpul sarcinii este apariția unei complicații cât timp ești plecată, ceea ce face imposibilă contactarea personalului medical care te-a supravegheat și care cunoaște tot istoricul sarcinii. Dacă decizi să faci un voiaj, fii rezonabilă și nu te suprasolicita!
Călătoriile cu avionul nu prezintă riscuri în majoritatea cazurilor, dar femeile însărcinate care prezintă un risc mărit de a intra în travaliu prematur sau care au probleme legate de anomalii de placentă trebuie să evite zborul.

Alimentația

Carbohidrații oferă o sursă esențială de energie bebelușului aflat în dezvoltare. Mâncărurile bogate în carbohidrați îți ajută, de asemenea, organismul să folosească proteinele eficient. Mâncărurile din această grupă alimentară sunt aproape interșanjabile, astfel încât îți va fi ușor să-ți asiguri numărul necesar de porții zilnice. Alimentele cu un conținut oarecare de carbohidrați includ: tortilla, paste, cereale, orez, cereale pentru micul dejun, chiflă, pâine, corn.
Când ești însărcinată, ești mai supusă riscului de intoxicații alimentare. Evită scoicile și stridiile crude. Nu mânca fructe de mare afumate și uscate decât după gătirea acestora. Limitează consumul de ficat (ceea ce te va ajuta, de asemenea, să limitezi aportul de vitamina A). Evită pateul de ficat, pentru că, în unele cazuri, acestea sunt făcute din ficat de gâscă sau rață, incomplet gătit.

Testele ecografice

Există o ecografie tridimensională care oferă imagini detaliate și clare ale fătului din uter. Aceasta este atât de clară încât imaginea arată aproape ca o fotografie. Pentru gravidă, testul este aproximativ similar unei examinări cu ultrasunete în două dimensiuni. Diferența constă în faptul că softul calculatorului transformă fotografia într-o imagine 3D.
EcografiaAceastă ecografie poate fi utilizată atunci când există suspiciunea unor anomalii fetale și doctorul vrea să realizeze o examinare mai amănunțită. Ecografia tridimensională făcută fetițelor cu anomalii fetale și doctorul vrea să realizeze o examinare mai amănunțită. Ecografia tridimensională făcută feților cu anomalii deja detectate poate releva  informații care ajută la diagnosticarea mai exactă și la aplicarea unui tratament. Aceasta ajută personalul medical să observe gravitatea defectului, pentru a planifica un program de tratament ce va fi implementat imediat după naștere.
O scanare 3D este de mare ajutor în evaluarea feților cu anomalii la nivelul feței, al membrelor, cu probleme legate de coloana vertebrală și defecte de tub neural. Unele studii demonstrează că imaginile 3D pot reprezenta un valoros ajutor pentru părinți, care nu pot în general identifica defectele. Majoritatea experților consideră că ecografia  tridimensională nu va înlocui examinarea cu ultrasunete standard, dar are importanța sa în sarcină.
Examinarea vaginală cu ultrasunete, numită și ecografie transvaginală, poate fi folosită la începutul sarcinii, pentru o mai bună vizualizare a copilului și a placentei. Sonda ecografică este introdusă în vagin și produsul de concepție este văzut din acest unghi.
Testul ultra-screen combină analiza de sânge matern și măsurătorile ecografice. Se realizează de obicei în intervalul de 11-13 săptămâni de sarcină. Testul identifică feții supuși unui risc crescut de a avea anumite defecte congenitale.
Ecografia măsoară fluidul din spatele gâtului fătului, numită translucență nucală. Translucența nucală trebuie măsurată de un specialist cu pregătire în domeniu. Măsurarea osului nazal reprezintă un alt tip de examinare cu ultrasunete care are o eficiență de 95% în detectarea sindromului Down, cu un procent redus de diagnostice fals-pozitive, făcând testul combinat din primul trimestru al sarcinii mai eficace decât orice alte analize.
Ecografia poate determina sexul bebelușului?
Unele cupluri se întreabă dacă examinarea cu ultrasunete poate determina dacă au o fetiță sau un băiețel. Dacă fătul se află într-o poziție optimă, este destul de mare pentru ca organele genitale să fie dezvoltate și acestea se pot vedea clar, aflarea sexului copilului poate fi posibilă.
Totuși, unii medici cred că numai dorința de a afla sexul bebelușului nu reprezintă un motiv suficient pentru a face o ecografie. Discută acest lucru cu doctorul tău. Trebuie să înțelegi că ecografia este un test, iar testele pot da, câteodată, greș.

Relaxează-te și vei avea o sarcină fără probleme

Este normal să fii neliniștită în legătură cu sarcina și cu ceea ce te așteaptă pe viitor – travaliul și nalterea, întoarcerea de la maternitate împreună cu bebelușul. Dar este important să treci cu bine peste momentele de anxietate și să te concentrezi asupra lucrurilor care îți fac sarcina frumoasă. Mai jos, vei descoperi câteva sfaturi care te pot ajuta în acest sens.
  • Nu intra în panică dacă te lovești în burtică. Copilul este bine protejat în sacul amniotic din uter, astfel încât o lovitură nu trebuie să te îngrijoreze.
  • Nu este o problemă să ridici sau să cari ceva – trebuie doar să eviți lucrurile grele. Pungile de cumpărături și ridicarea unui copilaș mic în brațe nu sunt în măsură să-ți cauzeze probleme.
  • Nu trebuie să fii neliniștită în privința utilizării computerului, a telefonului mobil, a cuptorului cu microunde sau în legătură cu trecerea prin zona de verificare a pasagerilor în aeroporturi. Niciun aparat dintre cele enumerate nu produc suficiente radiații pentru a te putea răni pe tine sau pe copil.
  • Vopsirea sau ondularea permanentă a părului sunt ok. Chimicalele folosite în aceste operațiuni nu dăunează sănptății bebelușului. Totuși, dacă mirosurile puternice îți provoacă greață, așteaptă până când acestea nu te vor mai deranja pentru a-ți colora părul sau a-ți face un permanent.
  • Roagă-ți partenerul să-ți facă poze, pe măsură ce sarcina evoluează. Este foarte plăcut să-ți amintești de aceste momente mai târziu.
  • Chiar dacă nu te simți sexy, poartă un sutien special pentru viitoarele mămici, care îți sisține mai bine sânii. Acesta te poate ajuta să te vezi mai drăguță și mai atrăgătoare (cea ce oricum ești). Pentru ca sânii tăi să fie susținuți confortabil, alege o bustieră. Purtată în timp ce dormi, aceasta îți va oferi mai mult confort.
  • Răsfață-ți picioarele. Poartă pantofi ușori și confortabili. Programează-te la o ședință de pedichiură sau de masaj. Fă o baie călduță când te dor. Folosește cremă pentru picioare, pentru a-ți menține tălpile fine li moi.
Trucul săptămânii 11
Este posibil să obții o fotografie a bebelușului tău încă dinainte de a se naște, prin intermediul unei ecografii. Anumite clinici îți vor oferi chiar casete video. Întreabă despre aceste facilități înainte de testul cu ecograful, dacă urmează să faci unul. Este posibil să ți se ceară o casetă video nouă, neînregistrată.
Este posibil să ți se ceară să consumi multe lichide înaintea unei examinări cu ultrasunete. Vezica se află în fața uterului. Când vezica urinară este goală, vizibilitatea asupra uterului scade, deoarece acesta este amplasat mai jos între oasele pelviene. Oasele întrerup semnalul ultrasunetului și fac imaginea mai greu de interpretat. Când ai vezica plină, uterul se ridică și poate fi văzut mai ușor. Vezica funcționează ca o fereastră prin care se poate vedea uterul și fătul din interiorul acestuia.

Gimnastica pentru săptămâna 11

Așează-ți mâna stângă pe spătarul unui scaun sau sprijin-o de perete. Ridică genunchiul stâng și pune-ți mâna dreaptă în spatele genunchiului. Apleacă-ți spatele și împinge capul și pelvisul spre înainte. Păstrează poziția pentru 4 secunde, apoi pune piciorul la loc pe podea. Repetă exercițiul cu piciorul stâng. Refă întreaga mișcare de 5-8 ori pentru fiecare picior. Acest exercițiu reduce tensiunile de la nivelul spatelui și mărește fluxul sanguin la nivelul membrelor inferioare.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...