Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 5 săptămâni

Cum evoluează copilul

Fătul are acum 3 săptămâni dar nu a crescut foarte mult, el măsurând aproximativ 1,25 mm lungime. Chiar dacă știi că ești însărcinată, în acest moment nu se observă mari schimbări ale corpului, așa că va mai dura ceva până când și ceilalți își vor da seama de acest lucru.
Din această săptămână începe să se dezvolte ceea ce mai târziu va deveni inima bebelușului. Sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), mușchii și oasele încep să prindă contur. În această perioadă scheletul bebelușului începe să se formeze.
Evolutie saptamana 5

Cum te schimbi tu

Multe schimbări au loc acum. Pe unele dintre ele le vei observa, iar altele vor deveni evidente numai după ce vei  efectua unele teste. Teste de sarcină care pot fi făcute acasă au devenit mai precise, ceea ce face ca diagnosticarea timpurie a sarcinii să fie un lucru obișnuit. Testele detectează prezența hormonului HCG (gonadotropina corionica umană), un hormon care este specific începutului sarcinii. Un test de sarcină poate ieși pozitiv încă dinainte de a constata lipsa menstruației! Unele teste pot detecta mai bine decât altele nivelul de HCG.
Multe teste oferă rezultate pozitive (îți arată că ești însărcinată) la 10 zile după ce ai rămas însărcinată. Poate că vei dori să aștepți  să constați lipsa menstruației înainte de a investi bani și energie emoțională în teste de sarcină pe care să le efectuezi la spital, la clinici particulare sau acasă. Cea mai bună perioadă pentru a efectua un test de sarcină acasă este prima zi după ce ai constatat absența menstruației sau oricând după aceea.
Dacă faci testul prea devreme, este posibil să obții un rezultat fals negativ, ceea ce poate însemna că ești însărcinată cu adevărat, dar testul îți arată  contrariul. Rezultate fals negative apar într-o proporție de 50% din cazurile când femeile fac testul de sarcină prea devreme.

Greața și voma

Un simptom timpuriu al sarcinii în cazul unora dintre femei este reprezentat de greață, însoțită sau nu de vărsături; această stare este adesea numită greață matinală. Această problemă afectează aproape 70% din femeile însărcinate  și te poate afecta și pe tine, în special dacă ai suferit de rău de mașină sau de migrene înainte de sarcină. Răul de dimineață apare în majoritatea cazurilor înainte de săptămâna 12 de sarcină.
Vestea bună legată de grețurile matinale este că femeile care le experimentează au mai puține șanse de a trece prin experiența unui avort spontan. Și cu cât îți este mai rău, cu atât posibilitățile în această privință scad. Chiar dacă apare dimineața sau în cursul zilei, greața se manifestă la început acut și devine mai suportabilă pe măsură ce îți  începi activitățile zilnice. Răul de dimineață poate apărea în jurul săptămânii a șasea de sarcină.
Studiile spun că grețurile matinale survin pentru a întreține sănătatea bebelușului, deoarece eviți alimentele nesănătoase și alegi să mănânci alimente mai sănătoase. Greața pentru produsele animale te poate feri de consumul unor bacterii și paraziți dăunători. De asemenea, mirosul mai ascuțit poate contribui la această problemă.
Trebuie să știi că grețurile matinale îți pot afecta creșterea în greutate datorată sarcinii. Pentru multe femei care suferă, căștigul în greutate poate surveni de-abia la inceputul celui de-al doilea trimestru, atunci când greața și voma trec, de obicei.
Grețurile nu cauzează, de obicei,  atât de multe probleme încât să necesite  atenție medicală. Și totuși există o afecțiune numită hiperemesis gravidarum ( greață severă însoțită de vărsături) care provoacă destule neplăceri femeii însărcinate datorită pierderilor de fluide și nutrienți. Greata si vomaVei ști că suferi de acest lucru dacă nu reușești să reții mai mult de 250 ml de lichide în 24 de ore, dacă slăbești mai mult de un kg pe săptămână sau 5% din greutate, sau dacă vomiți sânge sau fiere. În acest caz trebuie imediat să mergi la medic.

Tratarea grețurilor matinale

Nu există un tratament complex și de succes pentru tratarea grețurilor și a vărsăturilor normale în timpul sarcinii. Există un medicament numit Benedectin care poate fi folosit pentru a ușura simptomele grețurilor matinale. Presopunctura, acupunctura și masajul s-au dovedit a fi de ajutor. Benzile de presopunctură purtate în caz de rău  de mașină sau rău de mare, sau alte produse asemănătoare te pot ajuta și ele să te simți mai bine.
Aceasta este o perioadă extrem de importantă  în dezvoltarea bebelușului tău. Nu expune bebelușul la tratamente neconvenționale, la fitoterapie, la medicamente luate fără rețetă din farmacii sau la alte remedii pentru tratarea grețurilor, despre care nu se cunoaște cu certitudine dacă sunt sau nu sigure în timpul sarcinii.
Dacă grețurile matinale te doboară, sună-ți medicul chiar dacă nu este încă momentul pentru prima vizită medicală  programată. Întreabă-l despre diferitele metode de combatere a grețurilor. Te va liniști faptul că vei afla că situația în care te găsești este normală și că bebelușul tău se simte bine.

Oboseala în sarcină

Încă de la începutul sarcinii, este posibil să te simți foarte obosită. Ar putea deveni foarte dificil să te dai jos din pat dimineața sau ai putea să descoperi că te doboară somnul după-amiază. Nu te îngrijora, deoarece aceste fenomene sunt normale, mai ales la începutul sarcinii. Fă-ti  timp și încearcă să rezolvi problema oboselii. Nu trebuie ca activitățile casnice să te copleșească, fă numai ce poți face.
Aproape 80% din totalul femeilor gravide au probleme cu somnul la un moment dat pe parcursul sarcinii. Unele dintre motive includ schimbările hormonale, respirația greoaie și mărirea abdomenului. Un somn scurt după-amiază te poate repune pe picioare și te poate ajuta să recuperezi orele pe care nu le-ai dormit noaptea.
Multe viitoare mame se trezesc chiar și de cinci ori sau mai mult pe noapte, ceea ce poate cauza oboseală a doua zi. Mișcările bebelușului, crampele musculare și respirația îngreunată pot, de asemenea, să te țină trează noaptea spre sfârșitul sarcinii. Este foarte important să te odihnești bine pe timpul nopții, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Cercetările demonstrează că femeile care au dormit mai puțin de șase ore pe noapte sunt expuse unui risc de patru ori mai mare de a naște prin cezariană.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea copilului

Una dintre primele întrebări pe care ai putea să ți le pui în momentul în care bănuiești că ești însărcinată este „Când trebuie să merg la medic?”. O bună îngrijire prenatală este necesară pentru sănătatea bebelușului și a viitoarei mame. Fă-ți programare la medicul ginecolog de îndată ce ai suficiente motive să crezi că ești însărcinată. Acest lucru ar putea însemna chiar la câteva zile după ce ai observat că nu ți-a venit ciclul.
Dacă ai folosit vreo metodă contraceptivă, comunică acest lucru medicului. Nicio metodă nu este 100% sigură. Ocazional, metoda nu își face efectul, chiar și în cazul contraceptivelor orale. Dacă ești sigură că ești însărcinată oprește administrarea pilulelor și programează-te la medic cât mai curând. Nu trebuie să te alarmezi dacă acest lucru se întâmplă. Discută cu medicul despre asta.
Sarcina poate apărea și chiar în cazul utilizării dispozitivelor intrauterine (IUD). Dacă acest lucru se întâmplă, mergi la medic urgent. Medicul va stabili împreună cu tine dacă dispozitivul intrauterin trebuie înlăturat sau nu. În majoritatea cazurilor se încearcă scoaterea acestuia. Dacă este lăsat la locul său, riscul de avort este crescut. Sarcina poate apărea și dacă folosești spermicide, singure sau împreună cu prezervativ, burete sau diafragmă. Nu s-a demonstrat că acestea ar fi dăunătoare pentru copil.

Sarcina ectopică

Sarcina ectopicaAșa cum am specificat și în săptămânile anterioare, fertilizarea se petrece în trompa uterină. Ovulul fecundat călătorește prin trompă și ajunge în uter, unde se implantează în peretele cavității. Sarcina ectopică apare atunci când ovulul se implantează în exteriorul cavității uterine, de obicei în trompa ovariană. În 95% din cazuri, sarcina ectopică apare în trompa ovariană (de unde și denumirea de sarcină tubară). Alte posibile locuri de implantare pot fi ovarele, cervixul sau alte locuri din abdomen.
Simptomele sarcinii ectopice sunt următoarele: crampe, durere în partea de jos a abdomenului, sângerări sau scurgeri de culoare maronie, dureri la nivelul umerilor pricinuite de sângele provenind de la ruptura trompei care irită peritoneul în zona dintre piept și stomac. slăbiciune și amețeală sau leșin cauzate de pierderea de sânge, greață, dureri de șale, presiune arterială scăzută.
În cazul unei sarcini ectopice, scopul principal al medicului este eliminarea sarcinii și protejarea capacității de procreere a mamei. Tratamentul chirurgical necesită efectuarea unei anestezii, a laparoscopiei sau laparotomiei (ceea ce semnifică o incizie mai mare pentru care nu se utilizează laparoscopul), precum și recuprearea post operatorie. În multe cazuri, este necesară eliminarea trompei uterine, lucru care poate afecta fertilitatea viitoare a mamei.
Un tratament care nu necesită intervenții chirurgicale se aplică pentru o sarcină ectopicăce nu a rupt trompa uterină și implică utilizarea de medicamente speciale, așa cum ar fi metotexatul. Acesta este administrat intravenos, sub supraveghere medicală. Metotrexatul este citotoxic  și dăunător sarcinii. Nivelul de HCG va scădea după administrarea acestui tratament, lucru care indică faptul că sarcina a fost eliminată. Simptomele ar trebui, de asemenea, să scadă în intensitate. Dacă metotrexatul a fost folosit pentru tratarea sarcinii ectopice, cuplul trebuie să mai aștepte 3 luni înainte de a încerca să conceapă din nou.

Creșterea în greutate în timpul sarcinii

Kilogramele pe care o femeie le ia în timpul sarcinii variază foarte mult de la o persoană la alta. Poate varia de la pierdere în greutate până la acumularea a până la 25 de kilograme sau chiar mai mult.
Se știe că dacă o femeie însărcinată se află la una dintre cele două extreme de mai sus pot apărea complicații. Din această cauză, este dificil de spus care este numărul de kilograme ideal pe care o femeie trebuie să le acumuleze în timpul sarcinii. Greutatea pe care o câștigi este influențată de greutatea avută înainte de a rămâne însărcinată. Mulți experți propun un câștig în greutate de 300 g pe săptămână până la 20 de săptămâni, iar apoi 500 g pe săptămână între 20 și 40 de săptămâni.
Alte studii au stabilit greutatea acceptabilă pentru fiecare dintre femeile care, înainte de a rămâne însărcinate, aveau o greutate normală,  cântăreau mai puțin decât greutatea normală și respectiv erau supraponderale. Vezi  tabelul de mai jos. Dacă ai întrebări legate de kilogramele acumulate în timpul sarcinii, discută acest aspect cu medicul tău. Acesta va sfătui cu privire la cât de mult trebuie să te îngrași în timpul sarcinii.

Gimnastica pentru săptămâna 5

Sprijină-te ușor cu mâna de spătarul unui scaun. Stai cu picioarele depărtate la nivelul umerilor. Greutatea trupului trebuie sprijinită pe călcâie, iar bustul trebuie menținut drept. Îndoaie genunchii fără să-ți apleci spatele. Păstrează poziția timp de 5 secunde, apoi îndreaptă-ți corpul în poziția inițială. Începe cu 5 repetări și lucrează până ajungi la 10. Îți vei întări șoldurile, coapsele șu mușchii fesieri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...