Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 17 săptămâni

Lungimea de la cap până la funduleț este între 11 cm și 12 cm. Greutatea i s-a dublat în două săptămâni și cântărește acum aproximativ 100 g. În această săptămână, bebelușul este cam de mărimea palmei tale desfăcute.

Evoluția copilului

În această săptămână și în cele care urmează începe să se formeze stratul de grăsime. Numită. de asemenea, țesut adipos, grăsimea este importantă pentru căldura corpului și pentru metabolism. La 17 săptămâni de dezvoltare, apa reprezintă aproximativ 90 g din organismul bebelușului.
La un bebeluș născut la termen, grăsimea reprezintă aproximativ 2,4 kg dintr-o greutate totală de 3,5 kg în medie. Ai simțit bebelușul mișcând sau îl vei simți curând. Este posibil să nu-i simți mișcările în fiecare zi. Pe măsură ce sarcina avansează, mișcările devin mai puternice și probabil mai dese. Unghiile bebelușului sunt deja bine formate. Bebelușul începe să acumuleze grăsime.

Cum evoluezi tu

Uterul se află la 3,8 – 5 cm mai jos de buric. Acum, sarcina se vede mai bine și se poate observa o umflătură destul de evidentă în partea de jos a abdomenlui. La acest moment, hainele de gravidă devin o necesitate, dacă vrei să stai cât mai confortabil. Când partenerul tău te îmbrățișează poate simți o diferență la nivelul abdomenului inferior. Restul corpului tău căntinuă să se schimbe. Un câștig în greutate între 2,5 kg și 4,5 kg este normal la acest moment din sarcină.
fatul la 17 saptamani
Faptul că îți simți copilul mișcând îți oferă siguranța că lucrurile merg bine cu sarcina. Acest lucru este valabil mai ales, dacă până acum, ai avut ceva probleme.
Pe măsură ce sarcina ta înaintează, partea superioară a uterului ia formă aproape sferică. Crește în lungime mai rapid ( în sus, în abdomen) decât în lățimem așa că uterul devine mai degrabă oval decât rotund. Uterul ocupă deja toată zona pelviană și începe să crească în abdomen. Intestinele sunt împinse în sus și în părți. Uterul ajunge, în cele din urmă, până aproape de ficat. Uterul nu plutește liber, dar nici nu este fixat ferm într-un loc.
Atunci când stai în picioare, uterul atinge peretele abdominal în față. În această poziție se poate simți mai bine. Atunci când stai întinsă pe spate, poate aluneca posterior, înspre coloana vertebrală și pe vasele de sânde (vena cavă și artera aortă).
Dureri la nivelul ligamentelor rotunde
Ligamentele rotunde sunt atașate la fiecare parte a părții superioare a uterului și la peretele pelvian lateral. Pe parcursul sarcinii și odată cu creșterea uterului, aceste ligamente se întind. Devin mai lungi și mai groase. Mișcările pe care le faci pot întinde aceste ligamente, provocând dureri sau disconfort care poartă denumirea de dureri la nivelul ligamentelor rotunde.
Acest lucru nu este un semn că ai avea probleme, indică doar că uterul tău se mărește. Durerea poate apărea numai într-o parte sau în ambele părți, sau poate fi mai intensă într-o parte decât în cealaltă. Aceste dureri nu sunt dăunătoare nici pentru tine și nici pentru bebeluș.
Dacă simți acest gen de dureri, este posibil să te simți mai bine dacă te întinzi și te odihnești. Discută cu medicul tău dacă durerile devin foarte intense sau dacă apar și alte simptome. Semnele care te avertizează despre probleme mai serioase pot fi sângerări vaginale, pierderi de lichide vaginale sau dureri intense.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea bebelușului

Ecografiile cu ultrasunete se pot face în mai multe momente pe parcursul sarcinii, și pentru motive diferite. În al doilea trimestru, acestea se pot face din mai multe motive. Acestea includ diagnosticarea cu sarcină multiplă, împreună cu amniocenteza, sângerări legate de placenta previa sau de desprindere de placentă, restricție de creștere intrauterină sau, pur și simplu, evaluare a stării de sănătate a bebelușului.
Ecografia s-a dovedit foarte eficientă în diagnosticarea mai multor defecte de naștere și pentru confirmări, și poate fi combinată cu alte teste. Spre exemplu, dacă ecografia este combinată cu triplu-testul, există mai multe șanse de a descoperi trisomia 18 ( sindromul Edward).
Cele mai multe ecografii cu ultrasunete sunt bidimensiunale. În anumite domenii, ai la dispoziție și ecografia tridimensională. Ecografiile tridimensionale reprezintă, de asemenea, un instrument foarte folositor în trimestrul al doilea. Personalul medical a găsit numeroase întrebuințări pentru ecografia 3-D, inclusiv: măsurători de volum, cum ar fi măsurarea cantității de lichid amniotic; măsurători mai exacte ale translucidității nucale și o distingere mai clară a membranei nucale de membrana amniotică; fotografii mai bune ale craniului bebelușului; evaluări ale măduvei fetale, în cazul problemelor generate de palatul despicat sau buză despicată, se pot observa diferențe subtile; aceste probleme pot include fața, buzele, mugurii de dinți, bărbia, urechile, nasul și ochii; se pot observa mai ușor defecte ale peretului abdominal, cum ar fi intestinele herniate; evaluare mai bună a placentei, care poate fi de foarte mare ajutor atunci când ai sarcină multiplă; medicul poate observa mai bine anumite anomalii ale cordonului ombilical, cum ar fi cordonul dublu; ajută la identificarea anumitor defecte din naștere, cum ar fi buza de iepure.
Scurgeri vaginale crescute în volum
Pe parcursul sarcinii, este normal să ai un volum mai mare de scurgeri vaginale sau secreții vaginale, numite leucoree. Acest tip de scurgere este, de obicei, de culoare albă sau galbenă și are o consistență relativ densă. Aceasta nu este o infecție. Credem că este determinată de nivelul de sânge crescut la nivelul dermei și al mușchilor din jurul vaginului, ceea ce determină o colorare violet-albăstrui a vaginului.
Se poate să fii nevoită să porți tampoane, dacă prezinți scurgeri intense. Evită să porți ciorapi lungi și lenjerie intimă de nailon; alege lenjerie intimă din bumbac, pentru a permite o circulație mai bună a aerului. Infecțiile vaginale pot apărea pe parcursul sarcinii. Scurgerile care însoțesc aceste infecții au, de obicei, un miros neplăcut.
Scurgerile au culoare galbenă sau verzuie și pot provoca iritații sau mâncărimi în jurul sau în interiorul vaginului. Dacă prezinți vreunul dintre aceste simptome, sună-ți medicul. Multe dintre unguentele și antibioticele folosite în tratamentul infecțiilor vaginale se pot folosi și pe parcursul sarcinii.
Spălăturile intravaginale pe perioada sarcinii
Cei mai mulți medici sunt de acord că nu este indicat să faci spălături intravaginale pe perioada sarcinii. Spălăturile cu ajutorul pompei-seringi sunt în totalitate excluse din start! Folosirea acestui dispozitiv poate determina sângerări sau poate provoca probleme mai grave, cum ar fi apariția de bule de aer în sânge.
Această afecțiune poate apărea atunci când aerul pătrunde în circuitul sanguin, urmare a presiunii aplicate de seringă. Este o situație rară, dar poate provoca probleme foarte serioase.

Alimentația

Unele femei aleg să țină un regim vegetarian din motive personale sau religioase. Unora dintre femei li se face greață din cauza cărnii, pe perioada sarcinii. Este sigur să ai o alimentație vegetariană pe parcursul sarcinii? Poate fi, dacă ești foarte atentă la felurile de mâncare pe care le alegi și la modul cum le combini între ele.
Cele mai multe femei care elimină carnea din alimentație consumă alimente mai variate și mai bogate în nutrienți decât cele care consumă carne. Aceste femei pot face un efort suplimentar și să includă în alimentație mai multe fructe și legume, atunci câng elimină produsele din carne.
Pe parcursul sarcinii, trebuie să consumi între 2 200 și 2 700 de calorii zilnic, în funcție de greutatea sarcinii. Mai mult decât să mănânci cantitatea optimă de calorii, trebuie să mănânci tipul optim de calorii. Alege alimentele proaspete care oferă varietate de vitamine și minerale. Evită caloriile „grase” pentru că te vei îngrășa mai mult decât este nevoie. Evită caloriile „goale”, care au o valoare nutrițională mică sau zero.
Țelul tău trebuie să fie să consumi suficient de multe proteine, din surse diferite, astfel încât să obții energia necesară ție și bebelușului tău. Discută despre alimentația ta zilnică cu medicul la prima vizită prenatală.
Este important să extragi din alimente vitaminele și mineralele de care ai nevoie. Dacă vei consuma multe cereale, facole uscată și mazăre, fructe uscate și germeni de grâu, ar trebui să acoperi nevoia organismului pentru fier, zinc și alte minerale de gen.
Dacă nu consumi carne pentru că ți se face rău, roagă-ți medicul să-ți dea o trimitere către un nutriționist. Vei avea, probabil, nevoie de ajutor pentru a-ți pune la punct un plan de alimentație corespunzător. Dacă ești vegetariană pentru că așa vrei tu, și ai fost și înainte de a rămâne însărcinată, ar trebui să știi din ce alimente poți extrage cantitatea de care ai nevoie. Totuși, dacă ai întrebări, discută cu medicul tău. Acesta ar putea să-ți recomande un nutriționist, dacă prezinți factori de risc pentru sarcină.
Truc pentru săptămâna 17
Dacă ai crampe musculare la membrele inferioare pe parcursul sarcinii, nu sta în picioare pentru perioade lungi de timp. Odihnește-te pe o parte cât mai des posibil. Exercițiile de stretching făcute cu grijă te pot ajuta. De asemenea, poți folosi o păturică electrică pe care să o aplici pe zona cu crampe, dar nu mai mult de 15 minute.
Adaugă potasiu în alimentație pentru a putea preveni crampele musculare înainte de a-și face apariția – stafidele și bananele sunt o excelentă sursă de potasiu. Lipsa de calciu poate, de asemenea, provoca crampe musculare. Asigură-te că primești cantitatea recomandată de calciu – 1200 mg în fiecare zi. Și consumul mare de apă poate ajuta la prevenirea apariției crampelor musculare.
Truc pentru tătic
Poți să-i faci partenerei tale masaje pentru detensionare și pentru relaxare, pe spate, la tâmple sau la picioare.

Te gândești să naști cu o doula?

Poate te întrebi dacă dorești să fii asistată de o doula la naștere. Doula este o femeie care este pregătită special pentru a-ți oferi ajutor în timpul travaliului și în timpul nașterii bebelușului. Doula rămâne cu tine de când începe travaliul până în momentul în care bebelușul se naște.
Doula este termenul grecesc pentru femeie care ajută.  Doulele nu intervin în nașterea bebelușului, nu înlocuiesc medicul sau moașa, și nici nu joacă rol de asistentă medicală. Ele sunt prezente doar pentru a o alina și o susține pe viitoarea mamă, pentru a-i alunga temerile și pentru a o ajuta în impul travaliului.
Ele pot oferi îngrijire continuă, pe tot parcursul travaliului. Te pot ajuta și să îți mai atenuezi durerile, prin masaje, cu ajutorul unor tehnici de respirație și prin terapii cu apă. În multe dintre cazuri, nașterea se petrece fără administrarea de medicamente împotriva durerilor. În anumite cazuri, doula îi poate sfătui  pe parteneri cum să ajute în timpul travaliului și al nașterii.
Doula oferă suport fizic și emoțional în timpul travaliului și al nașterii. Asta poate însemna de la a-ți face masaj până la a te ajuta să te concentrezi pe respirație. Doula te poate ajuta chiar să începi să-ți hrănești bebelușul la sân. O altă abilitate a unei doula este să ofere suport unei femei care a ales să aibă naștere și un travaliu în care să nu se folosească medicamente. Dacă ai decis că vrei anestezie, în orice condiții, o doula nu pare a fi o soluție înțeleaptă pentru cazul tău.

Exercițiul pentru săptămâna 17

Așează-te pe podea, cu picioarele întinse  drept în față. Ridică-ți brațele drept înainte, la nivelul umerilor. „Mergi” înainte pe fese pentru șase „pași”, apoi revino la poziția inițială, „mergi înapoi”. Repetă exercițiul de șapte ori înainte și înapoi. Îți vei întări mușchii abdominali și mușchii inferiori ai spatelui.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...