Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 14 săptămâni

Lungimea de la cap până la funduleț este între 8 cm și 9,3 cm. Bebelușul tău este cam de mărimea pumnului tău și cântărește aproximativ 25 g. Vârsta lui este acum de 12 săptămâni.

Evoluția ta

Hainele de mămică încep să devină o necesitate, de acum. Unele femei încearcă să scape de asta, pentru o vreme, folosind tot felul de trucuri cum ar fi să nu-și încheie pantalonii la toți nasturii sau să nu-și tragă fermoarul până sus. La fel, folosesc elasticul sau ace de siguranță pentru a-și mai lărgi pantalonii în talie.
Altele se îmbracă cu hainele partenerului, dar acest lucru funcționează, de obicei, pentru scurtă vreme. Vei deveni din ce în ce mai mare. Te vei putea bucura mai mult de sarcină și te vei simți mai bine în haine care ți se potrivesc și care îți oferă libertate de mișcare.
Modul în care răspunde organismul tău la aceste schimbări este influențat de sarcinile anterioare și de schimbările prin care a trecut corpul tău atunci. Pielea și mușchii s-au întins, pentru a putea face loc uterului, placentei și bebelușului, iar acest lucru le-a determinat modificări permanente. Pielea și mușchii s-ar putea acomoda mai rapid la noua stare, pentru a putea face loc uterului tău în creștere și bebelușului din interior. Acest lucru înseamnă că este posibil ca sarcina să se vadă mai devreme și să te simți încă și mai mare.
a 14a saptamana
Sarcina poate face ca semnele de pe piele și alunițele să-și modifice forma și dimensiunile. Semnele de pe piele pot apărea acum pentru prima dată sau pot crește pe parcursul sarcinii. Alunițele pot apărea pentru prima dată pe timpul sarcinii, iar alunițele deja existente pot crește mai mari și se pot închide la culoare. Dacă vreo aluniță se schimbă, trebuie să mergi la un consult. Dacă observi orice schimbare, vorbește cu medicul tău.
Dacă îți place să asculți bătăile inimii bebelușului tău, acum ai la dispoziție mai multe dispozitive pentru a putea face acest lucru chiar acasă! Există păreri care consideră că acest gen de activitate poate ajuta la crearea unor legături între cuplu și bebelușul lor. Dacă ești interesată de un asemenea dispozitiv, discută cu medicul tău despre asta, la o vizită. Sau poți căuta acest tip de dispozitiv pe internet.

Cum crește și cum se dezvoltă bebelușul

În această săptămână urechile bebelușului tău s-au mutat din zona gâtului înspre lateralele capului. Ochii se mișcă, treptat, dintr-o parte și alta a capului înspre partea anterioară a feței. Gâtul continuă să se lungească, iar bărbia încetează să se mai sprijine în piept.
Dezvoltarea sexuală continuă. Devine din ce în ce mai ușor de determinat dacă fătul este băiețel sau fetiță, privind organele sexuale interne, care sunt mai dezvoltate.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea copilului

Anumite medicamente pot cauza defecte de naștere, inclusiv, acele medicamente folosite în tratarea hipertensiunii, a convulsiilor, a cheagurilor de sânge, a anumitor boli autoimune, a acneei sau a tulburărilor bipolare. Trebuie să fii atentă în legătură cu anumite antibiotice sau tratamente împotriva grețurilor. Discută cu medicul tău despre aceste medicamente înainte să începi să le iei.
Radiografiile, tomografiile și imagistica prin rezonanță magnetică pe timpul sarcinii
Unele femei sunt îngrijorate în legătură cu anumite teste care folosesc radiația, pe perioada sarcinii. Pot afecta acestea bebelușul? Poți să le faci în orice moment pe perioada sarcinii?
Nicio cantitate de radiații nu este sigură pentru bebelușul care se dezvoltă. Pericolele care te afectează pe tine și pe bebelușul tău includ un risc crescut de mutații și un risc crescut de cancer, mai târziu în viață. Unii doctori consideră că singura radiografie sigură pe timpul sarcinii este aceea care nu se face.
radiografia
Cercetătorii sunt conștienți de pericolele potențiale ale radiațiilor pentru fătul în dezvoltare. La momentul actual, aceștia consideră că fătul este expus celui mai mare risc între săptămânile a 8-a și a 15-a gestaționale ( între vârsta fetală de 6 săptămâni și cea de 13 săptămâni).
Problemele cum ar fi pneumonia sau apendicita pot apărea și chiar apar la femeile însărcinate, iar acestea ar putea presupune realizarea unor radiografii pentru o diagnosticare corectă și pentru tratamentul adecvat. Vorbește despre necesitatea radiografiilor cu medicul tău.
Este responsabilitatea ta să-l anunți pe medicul tău sau pe cei implicați în îngrijirea ta că ești însărcinată sau că ai putea fi însărcinată înainte de a face orice test de natură medicală. Este mai ușor să analizezi riscurile și întrebările care se pun în legătură cu siguranța ta înainte de a face orice tip de test.
Dacă faci o radiografie sau o serie de radiografii, și de-abia apoi descoperi că ești însărcinată, întreabă-ți medicul despre riscurile implicate pentru tine și pentru bebeluș. Medicul te poate sfătui cel mai bine.

Îngrijirea dinților

Nu evita să mergi la stomatolog și nu ignora problemele care pot apărea la dinți, pe perioada cât ești însărcinată. Mergi la dentist măcar o dată pe parcursul sarcinii. Spune-i dentistului că ești însărcinată. Dacă ai nevoie de o intervenție, încearcă să o amâni până după primele 12 săptămâni de sarcină, dacă se poate.
Este posibil să nu poți aștepta, dacă ai o infecție; o infecție netratată la timp ar putea fi periculoasă pentru tine și pentru bebeluș. Antibioticele sau analgezicele ar putea fi necesare. Dacă ai nevoie de medicamente, discută cu medicul tău curant înainte de a începe tratamentul. Multe antibiotice și analgezice pot fi luate pe timpul sarcinii.
Fii atentă în legătură cu anestezia la stomatolog, pe perioada sarcinii. Anestezia locală este bună. Evită gazul sau anestezia generală, dacă este posibil. Dacă anestezia generală este necesară, asigură-te că este administrată de un anestezist experimentat și care este la curent cu faptul că ești însărcinată.
ingrijirea dintilor
Afecțiuni ale gingiilor
Pe perioada sarcinii, hormonii pot agrava afecțiunile gingiilor. Volumul crescut de sânge, datorat sarcinii, poate determina umflarea gingiilor, devenind astfel mai predispuse la infecții. Studiile au arătat că afecțiunile grave ale gingiilor pe perioada sarcinii pot crește riscul de naștere prematură.
Gingivita reprezintă prima fază a periodontozei. Gingivita presupune umflarea, înroșirea și sângerarea gingiilor. Este provocată de bacteriile care se dezvoltă în spațiile dintre dinți și gingie. Periajul regulat poate ajuta la îndepărtarea bacteriilor și poate preveni gingivita.
Periajul cu o periuță de dinți adecvată, mai ales una cu timer de două minute, poate ajuta la o curățare mai bună a dinților și la întărirea gingiilor.
Studiile au demonstrat că tratarea afecțiunilor gingiilor poate reduce riscul de naștere prematură. De asemenea, s-a arătat că problemele gingiilor sunt legate de infecțiile respiratorii și de afecțiuni ale inimii. Experții consideră că bacteriile care provoacă periodontoza pot pătrunde în sânge și pot ajunge la alte părți ale organismului, unde pot provoca infecții.
Pot apărea și anumite urgențe stomatologice. Acestea pot fi o obturație de canal, o extracție, un abces sau alte probleme, determinate de vreun accident sau de vreo rănire. Oricare dintre aceste urgențe poate surveni pe timpul sarcinii. Orice problemă stomatologică serioasă trebuie tratată. Problemele care pot apărea din cauză că nu au fost tratate sunt mult mai grave decât riscurile la care ești expusă în cadrul tratamentului.
Radiografiile dentare sunt uneori necesare și pot fi făcute pe timpul sarcinii. Abdomenul trebuie să-ți fie protejat cu un șorț de plumb înainte de radiografie. Dacă este posibil, așteaptă până la sfârșitul primului trimestru pentru a începe tratarea unei probleme stomatologice.

Alimentația

Dacă ești supraponderală la începutul sarcinii trebuie să te aștepți la probleme suplimentare din această cauză. Medicul tău te poate sfătui să încerci să te îngrași mai puțin decât cele 15-20 de kilograme recomandate pentru o femeie de greutate normală. Este posibil să fii nevoită să consumi alimente mai sărace în calorii și în grăsimi.
O vizită la nutriționist poate fi necesară pentru a te ajuta să îți stabilești un regim alimentar sănătos. Vei fi sfătuită să nu urmezi nicio dietă pe parcursul sarcinii.
Supraponderabilitatea atrage după sine provocări specifice. Când ești supraponderală, sarcina poate deveni mai dificilă pentru tine și pentru bebelușul tău și poate contribui la o varietate de alte probleme, inclusiv diabet gestațional, naștere prematură, preeclampsie, eclampsie și hipertensiune. Este posibil să ai probleme mai mari cu durerile de spate, cu varicele și oboseala.
Dacă te îngrași prea mult, cresc și șansele de naștere prin cezariană. De asemenea, sarcina va presupune și un disconfort mai mare, iar nașterea poate deveni mai dificilă. Femeile supraponderale și obeze au niveluri mai scăzute de proclantin, ceea ce poate determina o cantitate mai mică de lapte matern.
Defectele din naștere, cum ar fi afecțiunile neurale, hidrocefalia, anencefalia și afecțiunile cardiologice pot fi cauzate de supraponderabilitate și obezitate.
ai grija de tine
Ai grijă de tine
Cântărește-te săptămânal și supraveghează-ți alimentația. Mănâncă alimente nutritive și sănătoase, și elimină-le pe acelea care conțin numai calorii. Calitatea alimentației pe care o ai este mai importantă decât oricând, atunci când ești însărcinată. O vizită la un nutriționist ar putea să fie necesară, pentru a te putea ajuta să stabilești un regim sănătos și echilibrat pe parcursul sarcinii
Pentru a putea reține nutrienții de care ai nevoie, alege alimentele cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi, carne, cereale, fructe și legume. Multe dintre acestea oferă o varietate de nutrienți. Ia-ți vitaminele prenatale în fiecar zi pe parcursul sarcinii.
Exercițiile pot fi de ajutor. Discută cu medicul tău despre transformarea exercițiilor fizice într-o parte importantă a programului tău zilnic. Discută despre înot și mersul pe jos, exerciții foarte utile pentru orice femeie însărcinată.
Mănâncă regulat – 5-6 mese scurte reprezintă un țel optim. Astfel, îți poți menține sub control nivelul de zahăr din sânge și poți avea o absorbție a nutrienților mai bună. Cantitatea de calorii zilnică ar trebui să fie undeva între 1800 – 2400. Dacă ții un jurnal alimentar zilnic ai putea zupraveghea mai bine cât de mult mănânci și când mănânci. Acest lucru te poate ajuta să descoperi unde să faci schimbări dacă este nevoie.
Se recomandă o întâlnire prenatală cu un anestezist, întrucât femeile obeze prezintă un risc mai ridicat de complicații la anestezie, cum ar fi o identificare greșită a locului de anesteziere în cazul anesteziilor epidurale sau a celor spinale, precum și probleme respiratorii. În plus, studiile arată că, spre deosebire de femeile cu greutate normală, femeile supraponderale și femeile obeze prezintă o progresie mai înceată a travaliului la dilatația de la 4 cm la 10 cm. Studiul arată și o incidență mai mare a intervențiilor de urgență prin cezariană, în cazul nașterilor la aceste femei.

Exercițiu pentru săptămâna 14

Exercițiul Kegel întărește mușchii pelvisului, iar efectuarea acestuia te ajută să-ți relaxezi mușchii pentru naștere. Acest exercițiu poate fi, de asemenea, folositor pentru refacerea mușchilor vaginali după nașterea bebelușului. Poți să-l faci oriunde, fără ca cineva să știe că îl faci.
Stând jos, contractă-ți mușchii inferiori ai pelvisului cât de tare poți. Contractă-ți mușchii pelvisului poziționați din ce în ce mai sus înspre abdomen până când ajungi la mușchii poziționați cel mai sus. Numără încet până la 10, pe măsură ce avansezi. Contractă, apoi eliberează contracția treptat, pe etape, numărând până la 10. Repetă acest exercițiu de 2-3 ori pe zi.
Poți face exercițiul Kegel contractând mușchii pelvini, mai întâi, apoi contractându-ți mușchiul anal. Ține contracția pentru câteva secunde, apoi relaxează-ți mușchii încet, în ordine inversă față de cum i-ai contractat. Pentru a vedea dacă efectuezi corect exercițiul, încearcă să oprești jetul de urină când mergi la toaletă.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...