Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 18 săptămâni

Fătul este în ce-a de-a 16-a săptămână de dezvoltare iar lungimea lui de la cap până la funduleț este între 12,5 cm și 14 cm. Greutatea este de aproximativ 150 g.

Cum crește și cum evoluează copilul

Bebelușul tău continuă să se dezvolte, dar, acum, rata de creștere foarte rapidă încetinește un pic. În cam a treia săptămână de dezvoltare fetale două canale se unesc pentru a forma inima. Inima începe să se contracte până în ziua a 22-a de dezvoltare sau cam la începutul săptămânii a 5-a de gestație. Bătăile inimii sunt perceptibile chiar și în săptămânile a cincea – a șasea de sarcină, la o examinare cu ultrasunete.
Cele două canale ale inimii se împart în câte două camere, numite ventricule și atrii. Aceste divizări se petrec între săptămâna a șasea și a șaptea. În timpul săptămânii a șaptea, țesutul care desparte atriul stâng de atriul drept se dezvoltă și apare o deschizătură între atrii, numită foramen ovale. Această deschizătură  permite sângelui să treacă dintr-un atriu în celălalt, permițându-i să treacă pe lângă plămâni. La naștere, această deschizătură se întinde.
Ventriculele, camerele inferioare ale inimii, se despart și ele. Pereții ventriculari sunt musculari. Ventriculul stâng pompează sânge la creier și în corp, iar ventriculul drept pompează sânge la plămâni. Valvele inimii se dezvoltă în același timp cu camerele. Aceste valve umplu și golesc cu sânge inima. Sunetele inimii și murmurul cardiac sunt provocate de sângele care trece prin aceste valve.
Sângele bebelușului trece în placentă, prin intermediul cordonului ombilical. În placentă, oxigenul și nutrienții sunt transportați de la sângele tău la cel al bebelușului. Deși sângele mamei și cel al bebelușului trec foarte aproape, nu există contact direct. Cele două sisteme circulatorii sunt complet separate.
La naștere, bebelușul trebuie să treacă foarte rapid de la dependența totală de tine, pentru oxigen, la dependența de propria inimă și propriii plămâni. Foramen ovale se închide. Pentru prima dată, sângele trece în ventricului drept, în atriul drept și în plămâni, pentru a face oxigenarea. Este o trecere de-a dreptul miraculoasă.
La 18 săptămâni de gestație, ecografiile pot detecta unele anomalii ale inimii. Acest lucru poate fi de ajutor pentru indentificarea anumitor probleme, cum ar fi sindromul Down. Un specialist în ecografie bine pregătit caută anumite defecte cardiace. Dacă suspectează o anumită anomalie, este posibil să se recomande examinări cu ultrasunete mai amănunțite, pentru a se urmări dezvoltarea bebelușului pe măsură ce sarcina înaintează.

Cum te schimbi tu

Îți poți simți uterul chiar sub buric. Dacă îți pui degetele pe burtică și măsori, uterul se află cam la două degete grosime sub buric. Uterul tău este de dimensiunea unui pepene galben sau puțin mai mare.
Câștigul total în greutate ar trebui să fie, la acest moment, cuprins între 4,5 kg și 5,8 kg. Totuși, acesta poate varia destul de mult. Dacă te-ai îngrășat mai mult de atât, discută cu medicul tău. Este posibil să fie nevoie să mergi la un nutriționist. Mai ai încă mai mult de jumătate din sarcină înainte și de vei îngrășa și mai mult.
Dacă câștigi în greutate mai mult decât este recomandat este posibil să întâmpini mai multe dificultăți cu sarcina și cu nașterea propriu-zisă. Și apoi, kilogramele în plus vor fi și mai greu de dat jos după ce naști. Supraveghează-ți dieta. Alege alimentele în funcție de nutrienții pe care îi oferă pentru tine și pentru bebelușul tău care se dezvoltă.
Aproape 50% din totalul femeilor însărcinate au dureri de spate la un moment dat pe parcursul sarcinii. Cel mai adesea, aceste dureri se petrec în trimestrul al treilea, pe măsură ce burtica se mărește. Totuși, durerile pot debuta și mai devreme în sarcină și pot dura și mult după ce ai născut ( până la 5-6 luni).
Este posibil ca deja să fi simțit niște dureri de spate, sau este posibil ca acestea să apară de acum încolo, pe măsură ce crești în dimensiuni. Unele femei resimt dureri acute de spate în urma exercițiilor fizice în exces, după mult mers pe jos, dacă se apleacă, dacă ridică greutăți sau dacă stau în picioare. Durerile de spate nu foarte acute sunt mai comune, pe timpul sarcinii, decât problemele severe. Anumite femei trebuie să aibă mai multă grijă când se dau jos din pat sau când se ridică după ce au stat pe scaun. În cazurile cu adevărat grave, este dificil și să mergi.
Hormonul relaxin poate fi una dintre cauzele multora dintre problemele legate de durerile de spate. Relaxinul este responsabil cu relaxarea articulațiilor care permit pelvisului să se dilate, pentru ca nașterea să fie posibilă. Totuși, în momentul în care aceste articulații se relaxează, pot rezulta dureri în partea inferioară a spatelui și la nivelul picioarelor. Alți factori care contribuie la aceste probleme includ creșterea în greutate ( un alt motiv foarte bun pentru a-ți supraveghea alimentația), mărirea sânilor și abdomenul mărit, care determină o modificare a posturii. O postură greșită poate agrava durerile de spate.
O schimbare a mobilității articulațiilor poate contribui la schimbarea posturii și poate genera disconfort la nivelul inferior al spatelui. Acest lucru devine valabil mai ales în ultima parte a sarcinii.
Creșterea uterului modifică poziționarea centrului de greutate, și-l mută mai în față, deasupra picioarelor, fapt ce poate afecta articulațiile de la nivelul pelvisului. Toate articulațiile sunt mai largi. O cauză posibilă ar fi creșterea hormonală; totuși, starea de disconfort poate reprezenta și un indiciu pentru probleme mult mai grave, cum ar fi pielonefrita sau pietre la rinichi, Discută cu medicul tău dacă durerile de spate sunt o afecțiune cronică în cazul tău.
Ce poți face pentru a scăpa de dureri
Încearcă următoarele trucuri cât mai devreme posibil în sarcină, și vei vedea că a meritat, mai târziu, pe măsură ce sarcina înaintează.
  • Supraveghează-ți alimentația și creșterea în greutate.
  • Continuă să faci exerciții fizice, cu atenție, pe parcursul sarcinii.
  • Obișnuiește-te să dormi pe o parte.
  • Fă-ți timp să poți să stai întinsă pe o parte, vreme de 30 de minute, în fiecare zi.
  • Dacă mai ai copii, dormi și tu după-amiază, odată cu ei.
  • Poți să iei acetaminofen pentru dureri de spate.
  • Aplică comprese calde pe zona dureroasă.
  • Dacă durerea devine constantă sau mai gravă, discută cu medicul tău despre acest lucru.
Masajul prenatal te poate ajuta să mai scapi de dureri – vorbește cu medicul tău despre această chestiune. Acesta îți poate sugera să folosești un brâu pentru femei însărcinate, care oferă susținerea spatelui și a abdomenului. Exercițiile fizice reprezintă, de asemenea, o metodă bună pentru a reduce intensitatea durerilor de spate. Înotul, mersul pe jos și exercițiile aerobice nonimpact pot si de ajutor.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea bebelușului

Toată lumea a auzit povești despre femei care au continuat exerciții fizice sau activități extenuante până în ziua în care au născut, și nu au avut niciodată probleme. Există povești despre atlete la Olimpiade, care au câștigat medalii fiind însărcinate. Acest gen de antrenament și de stres fizic nu este o idee foarte bună pentru cele mai multe dintre femei pe parcursul sarcinii.
Pe măsură ce uterul ți se mărește și burta devine tot mai mare, îți poate fi afectat simțul echilibrului. Este posibil să te simți neîndemânatică. Acesta nu este un moment potrivit pentru sporturi de contact, cum ar fi baschetul, sau pentru sporturi care te expun unui risc crescut de a cădea, de a te accidenta sau de a te lovi în abdomen.
Femeile însărcinate pot practica în siguranță multe sporturi și activități fizice, pe parcursul sarcinii. Aceasta reprezintă o atitudine complet diferită de cea care exista cu 20, 30 sau 40 de ani în urmă. Atunci, femeilor însărcinate li se pretindea odihnă la pat și activități mai puține. Astăzi, credem că exercițiile și activitatea fizică îți pot aduce beneficii atât ție, cât și bebelușului care se dezvoltă.
Discută cu medicul, la o vizită prenatală, despre activitățile fizice pe care le faci. Dacă sarcina ta este considerată de risc ridicat, sau dacă ai avut mai multe pierderi de sarcină, este foarte important să discuți despre exercițiile fizice cu medicul tău, înainte de a te apuca să le faci.
Acum nu este momentul potrivit să te antrenezi pentru sport de performanță sau pentru exerciții mai intense.De fapt, acum ar fi momentul cel mai bun să mai descrești intensitatea exercițiilor pe care le faci de obicei. Ascultă de ce îți spune propriul organism. Acesta îți va indica momentul în care este cazul să mai cobori ștacheta.
Truc pentru săptămâna 18
Atunci când faci exerciții fizice, nevoia de oxigen crește. Corpul este mai greu, iar echilibrul se modifică. De asemenea, obosești mai repede. Ține minte aceste lucruri atunci când îți organizezi programul de exerciții.

Alimentația

Fierul este un element foarte important cât ești însărcinată. Ai nevoie de aproximativ 30 mg de fier pe zi, pentru a descoperi nevoile crescute pe care le presupune sarcina, datorate creșterii volumului de sânge din organism. Pe perioada sarcinii, bebelușul extrage din rezervele tale de fier pentru a-și face rezervele proprii, necesare în primele luni de viață. Acestea protejează bebelușul de deficiență de fier, dacă îl hrănești la sân.
Majoritatea vitaminelor prenatale conțin suficient fier încât să-ți acopere nevoile. Dacă este necesar să iei suplimente de fier, poți lua pastila cu un pahar de suc de portocale sau de grapefruit, pentru a mări absorbția. Evită să bei lapte, cafea și ceai atunci când iei suplimentele de fier sau când mănânci alimente bogate  în fier. Acestea împiedică organismul să absoarbă cantitatea de fier de care are nevoie.
Dacă te simți obosită, dacă ai probleme de concentrare, dacă suferi de dureri de cap, de amețeli sau de indigestie, sau dacă ți se face rău foarte ușor, este posibil să ai o deficiență de fier. Un test foarte ușor de făcut se referă la examinarea interiorului pleoapei inferioare. Dacă ai suficient de mult fier în organism, ar trebui să aibă o culoare roz închis. De asemenea, țesutul de sub unghii ar trebui să fie tot de culoare roz.
Numai 10-15% din fierul pe care îl consumi este absorbit de către organism. Acesta strânge rezerve destul de eficient, dar este nevoie să consumi regulat alimente bogate în fier, pentru a putea menține aceste rezerve la un nivel optim. Printre alimentele bogate în fier se numără carnea de pui, carnea de vită, organele ( ficat, inimă, rinichi), gălbenușurile de ouă, fructele uscate, spanacul, varza furajeră și tofu-ul. Combinând un aliment bogat în vitamina C și un aliment bogat în fier îi asiguri organismului o mai bună absorbție de fier. Un exemplu bun ar fi o salată de spanac cu bucăți de portocală sau de grapefruit în ea.
Vitaminele prenatale conțin aproximativ 60 mg de fier. Dacă ai un regim echilibrat și îți iei vitaminele prenatale în fiecare zi, poți să nici nu ai nevoie de suplimente de fier. Discută cu medicul tău dacă ești îngrijorată.

Exercițiul pentru săptămâna 18

Stai în picioare, pe toată talpa, și cu mâinile pe lângă corp. Pe măsură ce-ți ridici brațele înspre înainte și în sus, deasupra capului, fandează cu piciorul drept. Revino la poziția inițială, pe măsură ce îți cobori mâinile pe lângă corp. Repetă exercițiul de șapte ori, apoi fandează cu piciorul stâng. Îți vei întări brațele, partea superioară a spatelui, partea posterioară a picioarelor și mușchii fesieri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...