Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 2 săptămâni

Alimentația

Dacă, înainte de sarcină, ai o greutate normală, trebuie să mărești cantitatea de calorii consumată pe perioada sarcinii. Pe parcursul primului trimestru (primele 13 săptămâni), ar trebui să mănânci un total de aproximativ 2 200 de calorii pe zi. În al doilea treimestru și în cel de-al treilea, probabil vei avea nevoie de încă aproximativ 300 de calorii zilnic. Caloriile în plus îți oferă energia de care organismul tău are nevoie pentru tine și pentru bebelușul în dezvoltare.
Alimentatie sarcina
Bebelușul folosește energie pentru a crea și a asimila proteine, grăsimi și carbohidrați. El are nevoie de energie pentru ca procesele organismului fetal să funcționeze optim. Caloriile în plus ajută la schimbările prin care trece corpul tău. Uterul se mărește în dimensiuni, iar volumul de sânge crește cu aproximativ 50%.
Mâncând variat și echilibrat, vei putea să îndeplinești majoritatea necesarului de nutrienți. Calitatea caloriilor este și ea foarte importantă. Dacă alimentul crește în pământ sau în pom este mult mai bun pentru tine decât dacă este conservat sau la cutie. Trebuie să fii atentă cu adăugarea celor 300 de calorii în alimentație. Nu înseamnă că trebuie să-ți dublezi porțiile. Un măr de mărime medie și un borcan de iaurt dietetic înseamnă deja 300 de calorii.

Important de știut!

Testele prenatale sunt de două feluri: de analiză și de diagnostic. Testele de analiză evaluează riscurile de a naște un copil cu un anumit defect din naștere. Acest tip de teste oferă informații importante în determinarea necesității realizării unei noi testări. Cele mai multe teste de analiză pot diagnostica un defect din naștere, așadar, dacă obții un rezultat considerat anormal, nu trebuie să intrii în panică. Este posibil să însemne numai că vei mai avea nevoie și de alte teste, care, de obicei, elimină orice bănuială că ar exista vreo problemă.
Testul de diagnostic este mult mai concret și poate oferi rezultate aproape definitive. Din păcate, anumite teste prenatale de diagnostic presupun un risc, destul de mic, e drept, de avort spontan.

Exerciții săptămânale

Exercițiile pe care vi le prezentăm sunt gândite pentru a menține în formă, pentru a întări și a lucra mai multe grupe de mușchi, în cazul multora dintre acestea fiind nevoie de întărire pentru un cât mai bun confort pe perioada sarcinii. În plus, unele dintre exerciții întăresc mușchii pe care îi vei folosi în timpul travalilui și al nașterii. Nu este niciodată prea devreme să începi.
Este posibil să te decizi să îți organizezi un program de exerciții pe care să-l urmezi, adăugând sau eliminând anumite tipuri de exerciții, pe măsură ce înaintezi în sarcină. Unele dintre exerciții  se fac stând în picioare, altele stând în genunchi, iar altele stând întinsă. Îți sugerăm să treci prin fiecare săptămână și să-ți alegi exercițiile care îți plac mai mult. De asemenea, sfătuim pe fiecare femeie însărcinată să facă exerciții Kenzel pentru a-și întări mușchii pelvieni.
Exercițiile te pot ajuta în mai multe feluri, mai ales în legătură cu incontinența pe parcursul sarcinii și după aceasta. De fapt, acesta este un tip de exerciții pe care orice femeie ar trebui să le facă indiferent de vârstă.

Lasă-te chiar de acum de fumat!

Numeroase studii au arătat efectele nocive ale fumatului în timpul sarcinii. Te poți întreba dacă poți folosi o soluție care să te ajute să te lași de fumat, așa cum ar fi plasturii cu nicotină, guma Nicorette sau pastilele antifumat. Efectele acestora asupra dezvoltării fătului sunt necunoscute.
Lasa-te de fumat
Nicotrolul, disponibil sub formă de inhalator, spray nazal sau plasture este un ajutor adesea utilizat pentru a te lăsa de fumat. Nicotrolul se vinde sub mărcile Nicoderm și Nicorette; de asemenea mai poate fi găsit sub denumirea sa genetică. Toate aceste trei produse cu nicotrol conțin nicotină și nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în timpul sarcinii.
Zyban (bupropion hidroclorid) este un medicament cu administrare orală care nu conține nicotină și te poate ajuta să te lași de fumat. Acest medicament mai este comercializat și ca antidepresiv. Nu este recomandat pentru femeile însărcinate. Dacă ești însărcinată, cercetătorii recomandă să eviți guma, plasturele și pilula. Este necesar să discuți aceste lucruri cu medicul tău dacă ai întrebări.

Trucuri pentru a te lăsa de fumat

Fă o listă de acțiuni pe care să le faci în loc să fumezi, în special activități care implică folosirea mâinilor, cum ar fi puzzle-urile sau tricotatul. Fă o listă cu lucrurile pe care ai vrea să le cumperi pentru tine și pentru bebeluș. Pune deoparte banii pe care, de obicei îi dai pe țigări, special pentru achiziționarea acestor lcruri. Identifică toți declanșatorii care te fac să fumezi. Fă-ți un plan prin care să eviți acești declanșatori sau să îi tratezi altfel decât până acum.Lasa-te de fumat
În loc să fumezi după o masă, spală-te pe dinți, spală vasele sau mergi la o plimbare. Dacă întotdeauna îți vine să fumezi când conduci, fă-ți curat în mașină, și interiorul, și exteriorul, și folosește un odorizant. Fredonează melodiile pe care le auzi la radio sua la casetofon. Ascultă o carte audio. Mergi cu autobuzul sau cu metroul o vreme. Bea multă apă. Dacă, în continuare, întâmpini probleme în a te lăsa de fumat, trebuie să știi că un studiu a demnstrat că, dacă folosești linia fierbinte antifumat te poți lăsa de țigări de două ori mai repede decât dacă încerci de una singură. Poți vorbi direct cu cineva care a trecut prin exact aceeași experiență.
Dacă te lași de fumat reușești să ai multe beneficii nu numai în ceea ce privește sarcina, ci și în ceea ce privește viața de zi cu zi. Numai după câteva ore, organismul va profita deja de binefacerile lipsei tutunului. Oxigenarea sângelui revine la normal, scăzând și riscurile de infarct miocardic. Monoxidul de carbon este evacuat din corp. Plămânii încep să elimine mucus și gudron. Se reduce riscul infecțiilor respiratorii, cum ar fi bronșita sau pneumonia. Ca regulă generală, nicotina nu se mai observă în sânge. Respirația se înbunătățește, funcțiile plămânilor se măresc de la 5 la 10%. Riscul de accident vascular cerebral redevine identic cu cel al populației nefumătoare. Riscul de a avea cancer pulmonar este similar cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodată.
De asemenea, renunțând la fumat, capeți mai multă energie, respiri mai ușor, iar mâncarea va avea un gust mai bun. Scad totodată șansele unui avort, iar cantitatea de oxigen și nutrienți pe care o primește bebelușul va fi mai mare. Plămânii bebelușului se vor dezvolta normal și vor funcționa optim. Scade riscul unei nașteri premature sau al greutății scăzute la naștere. După numai o zi după ce te-ai lăsat de fumat, copilul primește deja mai mult oxigen.

De ce este alcoolul periculos pentru făt?

Placenta care hrănește fătul în timpul sarcinii, nu mai joacă rolul de filtru. Alcoolul băut pe nemâncate ajunge în sângele  viitoarei mămici în 45 de minute. Cum moleculele care îl compun sunt foarte mici, alcoolul străbate foarte ușor placenta. În câteva ore, concentrația de alcool din sângele fătului și din lichidul amniotic va fi aproximativ egală cu cea din sângele mamei. Să nu uităm că, dacă vom compara o femeie și un bărbat cu o greutate egală care au consumat aceeași cantitate de alcool, femeia este cea care va prezenta o mai mare concentrație în sânge. Este mai sensibilă, din cauza diferențelor de metabolism și a repartiției grăsimilor.
Potrivit unor studii, absorbția de alcool, chiar moderată, este nefastă de-a lungul întregii perioade de sarcină, chiar de la început, deoarece procesul de formare al organelor (embriogeneza) se derulează de-a lungul primelor două luni. Acest pericol durează până la naștere, deoarece creierul, principalul receptor de alcool, se dezvoltă pe durata tuturor celor nouă luni.Alcoolul dauneaza fatului
Riscurile care apar la copil depind direct proporțional de cantitatea de alcool consumată. Pornind de la 1-2 pahare pe zi, crește riscul unui avort, iar la naștere copilul poate avea o greutate mai mică decât în mod normal. Pornind de la 2-3 pahare pe zi, alcoolul poate avea efecte nefaste asupra unor organe ale fătului și asupra viitoarei sale dezvoltări psihomotorii. Anumite cercetări arată o diminuare cu 5-7% a coeficientului intelectual la copiii de vârstă de 14 ani. S-a observat  că alcoolul diminuează capacitățile de memorizare și că învățarea la materii cum ar fi aritmetica sau lectura este mult mai greoaie. În fine, un făt expus în uter la alcool prezintă riscul de a dezvolta dependență la maturitate.
Dacă nu vreți să vă asumați niciun risc, trebuie să nu consumați alcool deloc, din prima până în ultima zi a sarcinii. În doze mari, este bine de știut  faptul că acesta are un efect teratogen, ceea ce se întâmplă și în cazul  cantităților mai mici (2-3 pahare pe zi). În ceea ce privește dozele mai mici, nu se cunosc foarte bine consecințele, însă, în orice caz, alcoolul este de-a dreptul contraindicat pe perioada sarcinii. Nu s-a stabilit niciodată pragul sub care consumul de alcool nu ar implica riscuri pentru copil.

Să consumăm cu moderație

Nu trebuie depășite limitele rezonabile: maxim 4 cești de cafea sau de ceai pe zi. Taninul prezent în ceai ( și, într-o mică măsură, și în cafea) poate reduce absorbția  de fier cu 75%. Cum cofeina prezentă în cafea este un stimulant, ea devine și un excitant, trecând dincolo de limita placentei. Se mai găsește în ceai, dar și în cola. Nu lăsați ceaiul prea mult la infuzat, pentru că va conține și mai multă teină, un alcaloid identic cu cofeina. Încercați să beți cafea decofeinizată. Cumpărați plicuri de ceai separate (tei, lămâiță, etc) și nu amestecuri, ale căror compoziții sau concentrații  nu le cunoașteți.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...