Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 10 săptămâni

Cât de mare este copilul?

Până în această săptămână , lungimea de la cap la funduleț a embrionului este de 3,1-4,2 cm. Din acest moment, se poate începe aprecia cât cântărește copilul. Înainte de această săptămână , greutatea era prea mică pentru a măsura diferențele apărute de la săptămână la săptămână. Acum, că bebelușul începe să se îngrașe, greutatea va fi inclusă în aceste explicații. Copilul cântărește 5 g și are dimensiunea unei prune mici.
Sfârșitul săptămânii a zecea coincide cu terminarea perioadei embrionare. De acum înainte, începe perioada fetală. Aceasta este caracterizată de o creștere rapidă a fătului când cele trei straturi germinative  sunt stabilite. În timpul perioadei embrionare, bebelușul este supus unor pisibile influențe care să interfereze cu dezvoltarea sa. Majoritatea malformațiilor congenitale apar înainte de sfârșitul săptămânii a zecea. Este încurajator să știi că etapa critică a dezvoltării copilului a trecut cu bine.
Puține malformații apar în timpul perioadei fetale. Totuși, drogurile și expunerea la situații și substanțe dăunătoare, cum ar fi stresul sau radiațiile, pot distruge celulele fetale în acest moment al sarcinii. Este bine să le eviți și pe viitor. La sfârșitul săptămânii a zecea, dezvoltarea organelor fetale este avansată. Copilul începe să semene mai bine a om.

Saptamana 10

Cum evoluezi tu

Schimbările sunt graduale și este posibil să nu arăți ca o femeie însărcinată. Te poți gândi la haine speciale sau poți merge la cumpărături, dar nu vei avea încă nevoie de ele.
Sarcina molară
Afecțiunea care are ca și consecințe creșterea ta în greutate prea mare și prea rapid se numește sarcină molară, cunoscută și sub denumirea de maladia trofoblastică gestațională sau mola hidatiformă. O sarcină molară se dezvoltă în urma unei erori genetice apărute în timpul procesului de fertilizare. Apariția unei astfel de sarcini este ușor de monitorizat prin ultrasunete și prin verificarea nivelului de HCG. Sarcina molară se tratează chirurgical.
Există două tipuri de sarcină molară: parțială și completă. În cazul unei sarcini molare parțiale o cantitate oarecare de țesut fetal și părți normale de placentă sunt prezente. Într-o sarcină  molară completă nu există deloc țesut fetal.
Atunci când este vorba despre o sarcină molară, de obicei, embrionul nu se dezvoltă. În schimb, apar alte țesuturi, așa cum este cazul țesutului placentar. Cel mai obișnuit simptom este sângerarea în primul trimestru al sarcinii. Un alt simptom este discrepanța dintre dimensiunile mamei și vârsta gestațională. În jumătate dintre cazuri, mama are dimensiuni prea mari. În 25% din cazuri, mama este prea mică. Greața și voma excesive sunt alte posibile simptome.
Sarcina MolaraCel mai eficient mijloc de a diagnostica o sarcină molară este cu ajutorul ultrasunetelor. Ecografia va avea o aparență de fulg de zăpadă. O sarcină molară este de obicei descoperită când examinarea cu ultrasunete se face la începutul sarcinii, pentru a descoperi cauza sângerărilor sau a rapidei creșteri a uterului.
După ce sarcina molară este diagnosticată, de obicei se realizează o operațiune de dilatare și chiuretaj cât mai curând posibil. Nu avem de a face cu o sarcină normală; aceasta nu va avea ca rezultat nașterea copilului. Unul dintre motivele foarte importante de a elimina o sarcină molară este că unele sarcini de acest fel se pot transforma în cancer.
După înregistrarea unui caz de sarcină molară, este necesar un control ulterior riguros pentru a avea certitudinea că sarcina a fost complet eliminată. Majoritatea doctorilor recomandă trecerea unei perioade de cel puțin un an până la următoarea încercare de a rămâne însărcinată.
Schimbările emoționale
Când sarcina este confirmată, poți resimți anumite modificări la nivel emoțional. Sarcina îți poate schimba așteptările. Unele femei văd sarcina ca pe un semn al feminității. Unele o consideră  o binecuvântare. Totuși, există cazuri în care femeia resimte noua sa stare ca pe o problemă cu care trebuie să se confrunte.
Dacă nu ești încântată de sarcină din prima clipă, nu trebuie să te simți vinovată. Asta înseamnă că ai nevoie de timp pentru a te adapta -  este un lucru obișnuit. O motivație a reacției tale poate fi aceea că nu știi ce te așteaptă pe viitor.
Vei experimenta multe schimbări și la nivelul organismului. Te vei întreba, poate, dacă mai ești încă atrăgătoare. Partenerul  tău găsește  că ești în continuare frumoasă? (Foarte mulți bărbați consideră că femeile însărcinate sunt foarte drăguțe). Partenerul tău te va ajuta? Hainele pot deveni, de asemenea, o problemă. Vei arăta bine în ele? Poți învăța să te adaptezi?
Când și cum începi să privești fătul  ca pe o persoană este o experiență personală și diferă de la caz la caz. Unele femei mărturisesc că acest lucru s-a întâmplat când au văzut testul de sarcină pozitiv. Altele, când au auzit bătăile inimii bebelușului, în jurul săptămânii a 12-a. Iar pentru altele, acest moment a apărut când au simțit copilul mișcându-se între 16 și 20 de săptămâni.
Vei vedea că vei deveni mai emoțională în legătură cu anumite lucruri. Te poți simți prost-dispusă, poți plânge la cea mai mică problemă sau poți sta visătoare ore întregi. Schimbările emoționale sunt normale și continuă într-o măsură mai mare sau mai mică, pe tot parcursul sarcinii.
Cum poți trece cu bine peste aceste modificări de dispoziție? Unul dintre cele mai importante lucruri este să-ți asiguri o bună îngrijire prenatală. Urmează recomandările medicului. Du-te la fiecare consult medical necesar. Stabilește o bună comunicare cu medicul tău. Pune întrebările care te îngrijorează. Dacă ceva te supără sau te pune pe gânduri, discută subiectul cu cineva de încredere.
Este normal ca sânii să te mănânce și să-i simți dureroși la începutul sarcinii. De fapt, aceste semne ar putea fi primele care te avertizează asupra noii tale stări.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea copilului

Dacă ai o greutate sub limita normală când rămâi însărcinată, te vei confrunta cu niște situații aparte. Te poți aștepta să câștigi în greutate în timpul sarcinii între 12,5 și 18 kilograme. Este bine să înțelegi că trebuie să acumulezi kilograme pentru a asigura copilului nutrienții de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta.
Pierderea în greutate la începutul sarcinii nu este ceva neobișnuit dacă ai grețuri matinale. Dacă greutatea ta este mai mică decât normalul când rămâi însărcinată și mai pierzi din kilograme din pricina grețurilor matinale sau a altor probleme, discută cu medicul.
Vei descoperi că trebuie să acumulezi mai multe kilograme în timpul sarcinii. Mai jos se află câteva trucuri care te pot ajuta să atingi acest scop:
  • Nu mânca alimente slab-calorice.
  • Alege mâncăruri bogate în nutrienți, care te pot ajuta să câștigi în greutate, așa cum ar fi brânza, fructele uscate, nucile, avocado, lapte integral și înghețată.
  • Alege alimente cu un conținut caloric mare.
  • Încearcă să adaugi în meniul tău zilnic gustări pline de nutrienți, bogate în calorii.
  • Evită mâncarea cu multe calorii goale.
  • Va fi, probabil, nevoie, să faci mai puține exerciții fizice, dacă arzi prea multe calorii în timpul acestora.
  • Mănâncă puțin, în mese frecvente, lucru care te poate ajuta să-ți îmbunătățești digestia și absorbția nutrienților.

Vaccinări și imunizări

VaccinareaVaccinările și imunizările te protejează de boli. Vaccinul se face pentru a te proteja împotriva infecțiilor și este de obicei administrat prin injecție sau pe cale orală. Fiecare doză de vaccin conține o cantitate foarte mică de agent patogen într-o formă slăbită. Când ți se face un vaccin, sistemul tău imunitar creează anticorpi, pentru a putea lupta cu boala în viitor. În cele mai multe cazuri, acest lucru este suficient pentru a te feri de contractarea bolii. Totuși, în anumite cazuri, boala nu este prevenită cu totul, dat gravitatea simptomelor  este redusă considerabil.
Majoritatea vaccinurilor sunt viruși inactivi, ceea ce face imposibilă contactarea bolii în urma vaccinării. În cazul vaccinării cu un virus activ, acesta este atât de slăbit, încât dacă sistemul tău imunitar funcționează normal, este foarte probabil să nu te îmbolnăvești din cauza lui.
Vaccinuri pe care ar trebui să le faci pe timpul sarcinii. Singurii agenți imunizatori recomandați pe timpul sarcinii sunt vaccinul tetanos, difterie, pertussis, precum și fel împortriva gripei. Vaccinul tetanos te poate ajuta să eviți tusea convulsivă. Dacă faci gripă în timpul sarcinii, crește și riscul de complicații, cum ar fi pneumonia. Acesta ar fi primul motiv pentru care să te vaccinezi împotriva gripei. Vaccinul este sigur pe timpul sarcinii și poate fi făcut în oricare dintre cele trei trimestre de sarcină.
Sarcina îți poate deregla sistemul imunitar, ceea ce poate duce la o creștere a riscului de a face gripă. O injecție împotriva gripei te poate proteja împotriva a trei tulpini de virus gripal. Dacă nu există contraindicații, acest vaccin ar trebui făcut de fiecare femeie însărcinată care este trecută de luna a treia de sarcină în acea perioadă a anului în care virusul este cel mai activ.
De obicei, acest lucru se petrece între lunile noiembrie și martie, deși sezonul de gripă a depășit luna martie, în anumiți ani. Discută cu medicul despre această problemă.
Unele infecții sau boli pe care o femeie le contactează pe durata sarcinii pot afecta dezvoltarea copilului în timpul perioadei de creștere.

Sindromul Down

Fiecare femeie care trece prin experiența sarcinii, află despre existența sindromului Down. Femeile mai în vărstă au la dispoziție variate teste pentru a determina dacă fătul este sau nu afectat de această boală.
Sindromul Down a fost numit astfel de către medicul britanic J. Landgon Down în secolul al XIX-lea. El a descoperit că bebelușii născuți cu acest sindrom au un cromozom 21 în plus. Simptome ale bolii sunt prezente într-o măsură mai mare sau mai mică la toți copii născuți cu acest sindrom.
DownAceste simptome includ retard mintal, o frunte teșită, mâini scurte și late, cu o singură linir orizontală în palmă, un nas plat sau absența piramidei nazale, urechile amplasate jos, un aspect general fizic mai pitic și variate probleme medicale, așa cum ar fi defectele de cord.
Datorită studiilor medicale efectuate, se poate cunoaște care sunt femeile cu un risc crescut de a da naștere unor copii cu sindrom Down. Femeile care prezintă acest risc sunt cele în vărstă, acelea care au mai născut un astfel de copil și cele care prezintă la rândul lor această boală. Riscul statistic de a da naștere la un copil cu sindrom Down crește odată cu vârsta.
Există numeroase teste care pot ajuta la descoperirea sindromului Down la un făt aflat în dezvoltare. Acestea sunt:
  • Testul alfa-fetoproteinei în sângele matern
  • Triplul test
  • Cvadruplul test
  • Măsurarea translucenței nucale
  • Ecografiile
Testele pentru diagnosticarea sindromului Down includ și amniocenteza și biopsia de corioni vilici.
Copiii cu sindromul Down sunt speciali. Multe persoane vor să afle dacă există și aspecte pozitive legate de nașterea unui astfel de copil. Răspunsul este „da”!
Treptat, societatea a început să realizeze că cei născuți cu sindromul Down aduc ceva special, de calitate lumii în care trăim. Copiii cu acest sindrom sunt recunoscuți pentru dragostea și bucuria pe care o oferă familiilor și prietenilor. Ne amintesc de plăcerea de a face lucruri simple, atunci când învață noi abilități. Întruchipează conceptul de dragoste necondiționată și oamenii au multe de învățat când interacționează cu ei.
Creșterea unui copil cu sondromul Down este o provocare, dar mulți dintre cei care s-au confruntat cu ea spun că există multe aspecte pozitive legate de impactul acestor copii speciali asupra vieții lor. Dacă ai un copil cu sindromul Down, va trebui să muncești pentru fiecare mic avans înregistrat în viața copilului tău. Te poți simți frustrat și neajutorat câteodată, dar orice părinte simte aceste lucruri la un moment dat.
Truc pentru tătic
Ești îngrijorat cu privire la posibilitatea de a face sex în timpul sarcinii soției? Amândoi puteți avea întrebări relative la acest subiect. Vorbește despre ele cu partenera și cu medicul care îi supraveghează sarcina. Câteodată, poate fi indicată evitarea actului sexual în timpul sarcinii. Totuși, această perioadă poate reprezenta o oportunitate de a vă apropia mai mult și de a spori intimitatea în cuplul vostru. Sexul poate fi o parte importantă a acestei experiențe.

Gimnastica pentru săptămâna 10

Așează-te în patru labe, cu brațele în continuarea umerilor, și pirioarele imediat sub șolduri. Inspiră ridicând capul și țintind privirea spre înainte. Expiră, în timp ce apleci din nou capul, încet, îți apleci umerii și îți sugi burta. Acest exercițiu întinde mușchii spatelui și ai burticii și sporește flexibilitatea.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...