Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 4 săptămâni

Săptămâna a patra de sarcină corespunde celei de-a doua săptămână a fătului. Bebelușul se dezvoltă, dar este încă micuț. Lungimea sa variază între 0,36 și 1 mm.  În acest moment sarcina nu se vede deloc. Nu ai luat în greutate și fața ta nu s-a schimbat încă.

Cum crește și cum se dezvoltă copilul

Dezvoltarea fetală se găsește într-un stadiu incipient, dar multe schimbări minunate au deja loc. Blastocistul implantat este lipit tot mai mult de marginea uterului, iar cavitatea amniotică, care se va umple cu lichid amniotic începe să se formeze. Placenta aflată în formare joacă un rol important în producerea hormonilor și în transportarea oxigenului și a nutrienților. Rețeaua vasculară care conține sângele maternal apare și ea.
Apar diferite straturi celulare care se dezvoltă  treptat. Acestea sunt numite celule germinale și se separă în structuri specializate formând părți ale corpului copilului și diferite organe. Există trei straturi de celule germinale – ectodermul, endodermul și mezodermul. Ectodermul va deveni sistemul nervos (incluzând și creierul), pielea și părul. Endodermul se dezvoltă în tractul gestrointestinal, ficat, pancreas și tiroidă. Din mezoderm se formează scheletul, țesutul conjunctiv, sistemul sanguin, aparatul uro-genital și majoritatea mușchilor.
Sarcina la 1 luna

Apar schimbări în corpul tău

La sfârșitul acestei săptămâni, ar fi trebuit să apară menstruația. Când aceasta întârzie, sarcina este unul din primele lucruri la care te gândești. În perioada ovulației, ovulele părăsesc ovarul. Zona din ovar de unde vin ovulele se numește „corp galben”. Dacă ești însărcinată, se numește „corp galben de sarcină”. Corpul galben se formează imediat după ovulație pe locul spargerii foliculului care elimină ovulul maturat. Are aspectul unui mic sac cu fluid pe ovar. Acesta provoacă dezvoltarea rapidă a vaselor de sânge în pregătirea producerii de hormoni, ca progesteronul, pentru a suporta sarcina înainte ca placenta să preia acest rol.
Importanța corpului galben reprezintă subiectul multor dezbateri. Se consideră a fi esențial în primele săptămâni de sarcină, datorită faptului că produce estrogen. Placenta preia această funcție între săptămânile 8 și 12 de sarcină. Corpul galben durează până aproximativ în săptămâna a șasea de sarcină, când se micșorează, deși corpus leutum normal a fost detectat și la sarcini ajunse la termen. Sarcini reușite au apărut, de asemenea, când corpul galben a fost înlăturat din pricina rupturii unui chist la numai 20 de zile după perioada menstruală sau de la momentul implantării.

Acțiunile tale influențează dezvoltarea copilului

În timpul sarcinii, aproape toți părinții își fac griji, întrebându-se dacă bebelușul lor va fi perfect. Majoritatea acestora se îngrijorează fără motiv. Printre întrebările adesea îngrijorătoare pentru viitorii părinți, se numără cea legată de posibilele malformații. Un defect congenital înseamnă o anormalitate înregistrată la naștere. Defecte congenitale majore nu se întâlnesc decât la 3% dintre nou născuți.
Majoritatea malformațiilor apar în timpul primului trimestru de sarcină (primele 13 săptămâni). Se cunosc mai mult de  3000 de defecte diferite, care pot fi divizate în mai multe categorii, incluzând aici problemele structurale, genetice sau cele cauzate de expunerea la agenți chimici sau boli infecțioase.
Malformațiile structurale apar atunci când o parte a corpului sopilului nu este formată corect sau lipsește. Malformațiile cardiace congenitale sunt cele mai comune astfel de probleme. Unul din 125 de copii se naște cu un defect la nivelul inimii. Malformațiile de tub neural reprezintă un alt astfel de exemplu.
Malformațiile genetice sunt cauzate de o problemă la nivelul genelor. Unele defecte de naștere se moștenesc; altele apar când spermatozoidul fecundează ovulul. Expunerea la anumite substanțe chimice, așa cum ar fi medicamentele, alcoolul, drogurile sau agenții toxici (radiații, mercur, plumb) reprezintă cauza defectelor congenitale. Alte malformații apar la femeile gravide care au fost diagnosticate cu infecții, în mod special rubeola.

Dezvoltarea anormală a fătului

Teratologia studiază dezvoltarea anormală a fătului. Cauza clară sau motivul prezenței unei anomalii la naștere este descoperită la mai puțin de jumătate de cazuri. Obstetricienii sau alți medici care supraveghează femeile însărcinate sunt frecvent consultați în privința substanțelor care pot fi dăunătoare în sarcină (teratogene) . O substanță teratogenă este aceea care poate produce anomalii, inclusiv diformități structurale majore sau minore și anomalii la nivelul funcționării organelor.
Cercetătorii nu au putut demonstra exact gradul de pericol al anumitor agenți considerați dăunători. Anumite substanțe cauzează apariția de defecte majore dacă expunerea intervine în momente critice pentru dezvoltarea fetală, dar în alte circumstanțe nu sunt periculoase. Odată ce fătul a depășit momentul critic al dezvoltării, de obicei în săptămâna 13, efectul anumitor substanțe poate fi restricționarea creșterii intrauterine sau dimensiuni scăzute ale organelor, în locul apariției defectelor structurale mari.
Un exemplu este reprezentat de rubeolă. Aceasta poate cauza multe defecte anatomice, așa cum ar fi malformații ale cordului, dacă fătul este infectat în primul trimestru al sarcinii. O infecție cu rubeola apărută mai târziu în dezvoltarea sarcinii este mai puțin îngrijorătoare.

Substanțele toxice

Aveti gija la substantele toxiceRăspunsul individual la acțiunea diverșilor agenți și la doze diferite ale acestora variază foarte mult. Alcoolul este un bun exemplu. Cantități chiar mari par să nu aibă efecte în cazul anumitor feți, în timp ce alți fetuși pot fi afectați de cantități reduse de alcool.
Studiile realizate pe animale au oferit cercetătorilor multe din informațiile legate de agenții dăunători. Aceste informații se pot dovedi folositoare, dar nu sunt întotdeauna aplicabile și la oameni. Alte informații provin de la sintetizarea situațiilor în care femeile au fost expuse la substanțe toxice și nu au știut că sunt însărcinate sau care nu au știut că o anumită substanță poate fi dăunătoare.
Informațiile obținute din aceste contexte sunt dificil de aplicat pe o situație individuală. Dacă ai  utilizat una din aceste substanțe, discută cât mai repede despre acest lucru cu medicul tău. Dacă vor fi necesare testări sau tratamente ulterioare, medicul te ca sfătui în consecință.

Alimentația

Trebuie să fii pregătită să câștigi în greutate în timpul sarcinii. Este un lucru absolut necesar, atât pentru sănătatea ta, cât și pentru dezvoltarea optimă a copilului. Cântărirea și supravegherea continuă a creșterii greutății corporale pot reprezenta factori importanți  de stres. De aceea, este bine să conștientizezi că este bine să te îngrași. Nu trebuie să exagerezi. Îți poți controla luarea în greutate mâncând cu atenție și alegând alimente bogate în nutrienți. Dar trebuie să te îngrași suficient pentru a acoperi nevoile sarcinii.
Acum câțiva ani, femeilor nu li se permitea să ia prea mult în greutate -  5-7,5  kg era câștigul maxim în greutate recomandat pentru toată durata sarcinii! Astăzi se cunoaște faptul că restricționarea luării în greutate nu este sănătoasă nici pentru copil, nici pentru viitoarea mamă.
Trebuie să iei în greutate încet. Nu trebuie să mănânci exagerat doar pentru că ești gravidă. Este adevărat că trebuie să acoperi necesarul de hrană pentru doi, dar asta nu înseamnă că trebuie să mănânci de două ori mai mult, ci de două ori mai inteligent! S-a descoperit faptul că numărul de kilograme acumulate în primul trimestru este mai strâns legat de greutatea copilului la naștere decât kilogramele câștigate după aceea. Dacă iei mult în greutate în primul trimestru, copilul poate fi mare. Invers, dacă nu te îngrași prea mult în primele săptămâni de sarcină, copilul poate avea o greutate mai scăzută la naștere.
Probabil că nu vei putea mânca tot ce dorești în timpul sarcinii. Asta dacă nu te numeri printre femeile norocoase care nu au probleme cu caloriile. Chiar și așa însă, trebuie să fii atentă la tipurile de alimente pe care le mănânci. Alege mâncărurile nutritive. Evită caloriile goale ( cantități mari de zahăr și grăsimi). Preferă fructele și legumele proaspete. Evită cofeina, dacă este posibil. Vom discuta toate aceste subiecte mai pe larg în săptămânile care urmează.

Efectul poluanților din mediu asupra sarcinii

Anumiți poluanți aflați în mediul înconjurător pot fi dăunători pentru bebelușul aflat în dezvoltare. Evitarea expunerii la acești poluanți este foarte importantă pentru viitoarea mamă. Este o lipsă de informații clare relative la siguranța multor chimicale aflate în mediul înconjurător. Cea mai sigură modalitate de protecție este evitarea pe cât posibil a expunerii la acțiunea acestora, fie că aceasta se realizează prin ingestie orală sau prin respirație.
Este foarte probabil să nu poți elimina contactul cu toate chimicalele posibile. Dacă știi că te-ai aflat în preajma unor chimicale, spală-te pe mâini foarte bine înainte de a mânca. Evitarea fumatului este de asemenea un ajutor. Dacă ai o pisică sau un câine cu blană stufoasă, este recomandat să eviți contactul cu el. Trebuie să știi faptul că anumite vopseluri pe bază de latex conțin plumb. Va trebui să eviți și vopselurile pe bază de ulei și solvenți. Solvenții sunt substanțe chimice care dizolvă alte substanțe.
Substantele poluanteFemeile care s-au expus unui nivel ridicat de solvenți în primul timestru de sarcină sunt mai predispuse la un posibil avort sau la nașterea unui copil cu defecte congenitale. Apa de băut poate conține plumb, dacă chiuveta ta are baterii din cupru, țevi din plumb sau din aliaj de plumb și cupru. Lăsând apa să curgă timp de 30 de secunde înainte de a o folosi poți  reduce nivelul de plumb conținut.
Apa rece conține mai puțin plumb decât apa caldă. De asemenea, dacă folosești cu regularitate pahare din cristal, trebuie să știi că acestea conțin plumb și te poți expune în acest fel. Nu uita că și unele lumânări parfumate au fitile care conțin plumb, așa că evită folosirea lor pe timpul sarcinii.
Arsenicul se poate găsi în curtea sau grădina ta, iar acest lucru poate provoca probleme pe ritmul sarcinii. Mobila făcută din plăci aglomerate poate conține arsenic. Spală-te pe mâini de fiecare dată când te întorci de afară și acoperă masa de afară cu față de masă când mănânci.
Un fapt liniștitor este constatarea că majoritatea chimicalelor testate au produs boli la viitoarele mame înainte de a îmbolnăvi copilul aflat în dezvoltare. Un mediu care este sănătos pentru tine va fi sănătos și pentru bebelușul tău.

Gimnastică pentru săptămâna 4

Miscare saptamana 4Așează-te în poziția șezut și încrucișează-ți picioarle la nivelul gleznelor. Apasă ușor pe genunchi sau pe partea interioară a pulpelor. Păstrează această poziție cât numeri până la zece, relaxează-te și repetă exercițiul de patru-cinci ori. Apoi, așează-ți mâinile dedesubtul genunchilor și apasă-i în jos, în timp ce opui rezistență cu mâinile. Numără până la cinci, apoi relaxează-te. Mărește numărul de apăsări până când vei ajunge să faci zece astfel de exerciții de două ori pe zi. Cu asemenea exerciții îți vei întări peretele pelvian și mușchii cvadricepși.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...