Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 8 săptămâni

Evoluția copilului

Copilul continuă să crească și să sufere transformări rapide în timpul acestor săptămâni. Se formează pleoapele și celulele nervoase din retină încep să se dezvolte. Nasul este și el vizibil. Se formează urechile, atât cea internă, cât și cea externă.
La nivelul inimii, valvula aorită și cea pulmonară sunt prezente și distincte. Bronhiile care merg de la trahee la plămâni, sunt ramificate, ca ramurile unui copac. Trunchiul se lungește și devine mai puternic. Coatele sunt prezente, brațele și picioarele se extind. Brațele sunt deja mai mari. Acestea sunt îndoite la coate. Viitoarele degete de la mână sunt ascuțite, iar mugurii degetelor de la picioare sunt prezenți.
saptamana a 8a

Schimbările tale

Uterul se mărește, dar nu este, probabil, destul de mare pentru ai fi vizibilă schimbarea, mai ales dacă te aflii la prima sarcină. Vei observa o schimbare la nivelul taliei și vei remarca faptul că hainele încep să fie mai strânse pe corp. Dacă vei face un examen pelvian, medicul va putea constata că uterul tău s-a mărit.
Înainte de sarcină, uterul tău era aproximativ de dimensiunea pumnului. La 6 săptămâni de sarcină, acesta are aproximativ dimensiunea unui grepfrut. Pe măsură ce sarcina progresează și uterul crește poți simți crampe sau chiar dureri în abdomenul inferior sau în părți. Unele femei resimt, de asemenea, contracții uterine. Uterul se contractă în timpul sarcinii. Dacă nu simți acest lucru, nu trebuie să te îngrijorezi. Totuși, când contracțiile sunt acompaniate de sângerări vaginale, sună-ți medicul.
Multe femei experimentează câteodată dureri mari la nivelul feselor sau al membrelor inferioare pe măsură ce sarcina progresează. Acest lucru este numit durere sciatică. Nervul sciatic se întinde din spatele uterului, în pelvis, până la picioare. Se consideră că durerea este cauzată de presiunea exercitată asupra acestuia de uterul în creștere. Cel mai bun tratament pentru a scăpa de durere este să te întinzi pe partea opusă. Acest lucru eliberează presiunea exercitată asupra nervului.

Acneea în timpul sarcinii

acneea in timpul sarciniiUnele femei pot observa o ameliorare a problemelor legate de acnee în timpul sarcinii. Dar acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile. Alte femei pot descoperi că acneea a devenit o adevărată problemă în timpul sarcinii, deși în trecut n-au suferit niciodată de așa ceva.
Acneea poate însemna apariția de coșuri sau puncte negre, ca și prezența unor bube inflamate. Acneea cunoaște o manifestare mai puternică în primul trimestru. pentru că nivelul hormonilor, în mod special al progesteronului, se schimbă cu rapiditate. Pe măsură ce nivelul hormonilor se schimbă, este declanșată o producție excesivă de grăsimi, ceea ce contribuie la apariția acneei. Coșurile pot apărea pe gât, umeri, spate și față.
Tratarea acneei implică folosirea unei loțiuni de curățare, urmată de aplicarea unui lapte hrănitor, non-gras, preferabil cu filtru de protecție solară. Evită produsele care conțin acid salicilic. Bea multă apă, pentru că astfel vei reuși să îndepărtezi bacteriile și grăsimea prin pori. Vorbește cu medicul despre administrarea unui tratament și evită orice produs pe care îl foloseai înainte de sarcină, până când nu discuți cu doctorul despre oportunitatea folosirii acestuia.

Avortul spontan

Avortul spontan apare când sarcina se încheie înainte ca embrionul sau fătul să fie destul de dezvoltat pentru a supraviețui în afara uterului. Aproape fiecare gravidă se gândește la posibilitatea de a se confrunta cu această problemă, dar avortul spontan apare numai în aproximativ 20% din sarcini, majoritatea întâmplându-se în primele 3 luni. După vârsta de 20 de săptămâni, pierderea sarcinii exhivalează cu nașterea unui copil mort.
Un studiu a demonstrat că vârsta viitorului tată joacă un rol important în aprecierea riscului de avort spontan. Datele indică faptul că, atunci când bărbatul are o vârstă de peste 35 de ani, riscul de avort spontan este mai mare decât în cazul în care tatăl este mai tânăr, indiferent de vârsta mamei. Cu cât bărbatul înaintează în vârstă, cu atât sperma sa poate conține mai multe defecte genetice, care cresc șansele de apariție a avortului spontan.
Semnele care ar trebui să-ți arate că este posibilă apariția unui avort spontan sunt următoarele: sângerări vaginale, crampe, durere care apare și dispare,  dureri care încep la nivelul spatelui și se deplasează către abdomenul inferior, pierderea de țesut.
De obicei, nu se cunoaște cauza exactă a avortului spontan și, adesea, doctorii sunt în imposibilitatea de a oferi o explicație pentru această problemă. Cea mai frecventă descoperire legată de avortul spontan apărut în perioada timpurie a sarcinii este dezvoltarea anormală a embrionului. Studiile indică faptul că mai mult de jumătate din avorturile spontane au la bază existența unor anormalități cromozomiale.
Mai mulți factori pot afecta embrionul și mediul său de dezvoltare cum ar fi radiațiile, medicamentele sau drogurile, infecțiile, etc. Se considercă că mulți factori legați de mamă contribuie la unele avorturi. Nu există o dovadă concretă că lipsa unui anumit nutrient sau o lipsă moderată a tuturor nutrienților au ca rezultat apariția avortului spontan. Unii experți cred că există mai multe motive care pot conduce la apariția avortului spontan:
  • Problemele cromozomiale -  la vârsta de 40 de ani, 75% dintre ovulele unei femei pot prezenta anomalii cromozomiale.
  • Problemele hormonale – o femeie poate prezenta un nivel prea mic sau prea mare dintr-unul sau mai mulți hormoni, în special progesteron și hormoni androgeni.
  • Problemele anatomice ale uterului, incluzând aici un uter cicatrizat în urma unei operații, sau al unui avort petrecut în al doilea trimestru și fibrozi prezenți la nivelul uterului.
  • Problemele cronice de sănătate.
  • Febra mare în primele săptămâni de sarcină.
  • Bolile autoimune, incluzând sindromul antifosfolipid, care produce anticorpi cauzând cheaguri de sânge.
  • Infecțiile uzuale, ca listerioza, toxoplasmoza și sifilisul.
  • Fumatul.
  • Alcoolul.
  • Traumele suferite în urma unui accident anterior sau a unei operații majore.
  • Colul incompetent poate provoca o pierdere a sarcinii după primul trimestru.
Avortul spontan
Studiile arată, de asemenea, că folosirea aspirinei și a medicamentelor antiinflamatorii non-steroide poate crește riscul de avort spontan. Dacă acestea sunt folosite în preajma momentului concepției sau administrarea pentru o perioadă mai lungă de o săptămână în timpul sarcinii timpurii, riscul este mai ridicat.
Specialiștii au legat consumul de cofeină de un risc crescut de avort spontan în perioada de început a sarcinii. Majoritatea experților sunt de acord că un conscum moderat de cofeină în timpul sarcinii este inofensiv. Astfel că, limitează aportul acesteia la 300 mg sau chiar mai puțin pe parcursul unei zile, menținând sub control consumul de alimente și băuturi cu conținut de cofeină, incluzând un ceai, cafea și ciocolată. Două căni de cafea de 250 ml pot conține 300 mg de cofeină. Un aport ridicat de cofeină poate dubla riscul de avort spontan.

Tipuri de avort spontan

Se poate vorbi despre o amenințare de avort spontan atunci când, în prima parte a sarcinii, apar scurgeri de sânge din vagin. Sângerarea poate dura zile întregi sau chiar săptămâni. Se poate să nu simți nici dureri, nici crampe. Dacă durerile își fac apariția, acestea sunt asemănătoare celor menstruale sau similare unor dureri ușoare de spate. Odihna la pat este probabil singura măsură pe care o poți lua, deși nu faptul că faci mișcare provoacă avortul spontan.
Nicio procedură medicală și niciun medicament nu pot opri acest proces. Iminența de avort spontan reprezintă un diagnostic frecvent, 20% dintre femeile gravide experiemtând sângerări în perioada timpurie a sarcinii, dar fără ca acest lucru să ducă în mod automat la declanșarea propriu-zisă a avortului spontan.
Avortul Inevitabil - apare odată cu ruperea membranelor, dilatarea colului și scurgerea de sânge sau chiar țesut. Avortul este aproape sigur în astfel de circumstanțe. Uterul se contractă adesea, expulzând fătul sau produsul de concepție.
În cazul avortului incomplet, este posibil ca nu tot produsul de concepție să fie eliminat dintr-odată. O parte a sarcinii este eliminată, în timp ce o alta rămâne în uter. Sângerarea poate fi severă și continuă până când uterul este golit.
Avortul reținut – poate apărea prin reținerea prelungită a embrionului mort în uter. Se poate să nu apară niciun simptom sau sângerare. Perioada dintre oprirea în evoluție a sarcinii și descoperirea acestui lucru este de obicei de câteva săptămâni.
Avortul spontan habitual – se referă la trei sau mai multe pierderi de sarcină consecutive. Pierderile repetate de sarcină au fost legate de probleme ale uterului, inclusiv defecte din naștere sau excrescențe benigne ale uterului. Afecțiunile medicale pot, de asemenea, contribui la apariția acestei probleme, inclusiv lupus sau alte boli autoimune, boli cardiace, diabet, boli grave ale rinichilor sau sindromul ovarului plichistic. Alți factori posibili includ dezechilibrul hormonal și anumite boli de sânge.

Dacă ai suferit de un avort spontan

Un avort spontan poate fi traumatizant; două la rând reprezintă o experiență cu atât mai dificilă. În majoritatea cazurilor, avorturile spontane repetate sunt rezultatul „ghinionului”.
Majoritatea doctorilor nu recomandă testările specifice pentru a afla motivele avortului spontan, decât dacă ai avut trei sau mai multe astfel de experiențe. Se pot realiza analize cromozomiale și alte teste penru a descoperi dacă există sau nu infecții sau dacă ai diabet sau lupus.
Nu te învinovăți pe tine sau pe partener din pricina pierderilor de sarcină. De obicei, este imposibil să privești în urmă pentru a descoperi tot cei ai făcut si mâncat sau lucrurile la care ai fost expusă și care ar fi putut determina avortul spontan.
Dacă se întâmplă să pierzi o sarcină, trebuie să-ți acorzi suficient timp pentru a-ți reveni din punct de vedere fizic și emoțional. Nu este o idee bună să încerci prea repede să rămâi din nou însărcinată; trebuie să existe o perioadă de cel puțin 3-4 luni în care să ai cicluri regulate, pentru a permite organismului să se recupereze și a fi sigură că nivelul hormonilor s-a reîntors la normal. Cuplul vostru trebuie să-și acorde timp pentru recuperarea emoțională după avortul spontan; iar acest lucru poate dura mai mult decât recupararea fizică.

Alimentația

Este dificil să mănânci hrană bogată în nutrienți la fiecare masă. S-ar putea să reușești să obții de fiecare dată aportul de nutrienți necesari, în cantități corespunzătoare. Mai jos vei descoperi un tabel care îți arată care sunt alimentele recomandate pentru a obține nutrienții necesari organismului în fiecare zi. Vitaminele prenatale nu reprezintă  un substituit al mâncării, așa că nu conta pe ele pentru a acumula toate vitaminele și mineralele esențiale. Mâncarea este și ea importantă.

Gimnastică pentru săptămâna 8

Așează-te pe podea, într-o poziție confortabilă. Inspiră și ridică brațul drept deasupra capului cât de sus poți, întinzându-l din încheietură. Îndoaie cotul și trage brațul în jos, în timp ce expiri. Reia exercițiul și pentru mâna stângă. Repetă de 4-5 ori cu fiecare braț. Aceste exercițiu calmează durerile de spate și eliberează tensiunea din umeri, gât și spate.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...