Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 13 săptămâni

Vârsta fătului este de 11 săptămâni. Bebelușul tău  crește rapid! Lungimea bebelușului, din creștetul capului până la funduleț este de aproximativ 6,5-7,8 cm și cântărește între 13 și 20 g fiind de dimensiunea unei piersici.

Cum crește și cum se dezvoltă copilul

Creșterea fătului este impresionantă în special începând acum și până în săptămâna a 24-a de sarcină. Din săptămâna a 7-a și până acum, bebelușul și-a dublat lungimea. Schimbările de greutate fetală au fost, de asemenea, destul de importante, în ultimele 8-10 săptămâni de sarcină.
O schimbare interesantă o reprezintă relativa încetinire a creșterii capului bebelușului, în comparație cu restul corpului. În săptămâna a 13-a, capul reprezintă cam jumătate din lungimea totală de la funduleț până în vârful capului. Până în săptămâna a 21-a, capul va ajunge la aproximativ o treime din corpul fetal. La naștere, capul bebelușului tău reprezintă doar un sfert din corp. Creșterea corpului fetal se accelerează, în timp ce creșterea capului fătului încetinește.
Chipul bebelușului tău începe să arate mai uman. Ochii, care erau la început poziționați pe lateralele capului, se apropie, spre partea anterioară a feței. Urechile ajung să se poziționeze normal, de o parte și de alta a capului. Organele genitale externe s-au dezvoltat suficient încât să se poată distinge sexul bărbătesc de cel femeiesc, dacă ar fi să fie examinare în exteriorul pântecului.
Intestinele se dezvoltă inițial în cadrul unei umflături destul de mari în cordonul ombilical, în exteriorul corpului fetal. Cam la  acest moment, acestea se retrag în cavitatea abdominală a fătului. Dacă acest lucru nu se petrece, iar intestinele rămân în exteriorul abdomenului fetal la naștere, apare o afecțiune care se numește omfalocel. Această situație este foarte rară și poate fi remediată, de obicei, prin intervenție chirurgicală, iar bebelușii se dezvoltă normal în continuare.

imagini cu saptamana 13

Cum evoluezi tu

Uterul a crescut ceva. Probabil că poți să îi simți limita superioară deasupra osului pubian, în partea inferioară a abdomenului, la aproximativ 10 cm dedesubt de buric. În jurul săptămânilor 12-13, uterul umple deja cavitatea pelviană și începe să crească în sus, în interiorul abdomenului. Se simte ca o minge moale și fină.
Probabil că ai luat deja ceva în greutate. Dacă grețurile de dimineață au reprezentat o problemă și ai avut greutăți cu mâncarea, este posibil să nu fi câștigat așa mult în greutate. Pe măsură ce începi să te simți mai bine, iar bebelușul începe să crească în greutate, și tu vei pune câteva kilograme.
Talia începe să nu se mai cunoască. Hainele încep să nu te mai încapă. Este momentul potrivit să începi să porți haine mai largi.
Vergeturile pot apărea în repetate rânduri și în grade diferite de vizibilitate, pe parcursul sarcinii. Acestea apar atunci când fibrele elastice și colagenul din straturile de adâncime ale pielii sunt întinse până la rupere, pentru a se face loc bebelușului în dezvoltare. Atunci când pielea se rupe, colagenul se vede prin stratul superficial al pielii, sub forma unor dungi roz, roșii sau violet.
Aproape nouă din zece femei însărcinate fac vergeturi pe sâni, pe burtică, pe șolduri, pe fese sau brațe. Vergeturile ar putea apărea mai devreme sau mai târziu pe parcursul sarcinii. După naștere, ar putea să revină la culoarea pielii, dar nu vor dispărea.
Poți reduce numărul sau intensitatea vergeturilor dacă crești în greutate încet și constant pe parcursul sarcinii. Orice creștere bruscă și importantă în greutate poate determina apariția vergeturilor.
Nu există creme antivergeturi, oricum s-ar numi, care să reușească să pătrundă în piele suficient de adânc, astfel încât să reușească să repare urmele din piele. După nașterea bebelușului, dacă rămâi cu multe vergeturi, ai putea să încerci cremele care se eliberează pe bază de rețetă cum ar fi Retin-A, sau tratamentul cu laser.
Dacă folosești creme pe bază de steroizi, cum sunt hidrocortizon sau topicort, pentru a trata vergeturile pe timpul sarcinii, o anumită cantitate de steroizi va fi absorbită în organism. Substanța poate trece la bebelușul în dezvoltare. Nu folosi creme pe bază de steroizi pe timpul sarcinii fără să ai o discuție cu medicul tău pe acest subiect!
Ce poți face. Deși vergeturile pot apărea pe timpul sarcinii, există anumite lucruri pe care le poți face și care ar putea să le cadă din intensitate. Încearcă următoarele lucruri:
  • Bea multă apă și mănâncă mâncăruri sănătoase. Alimentele bogate în antioxidanți oferă nutrienți esențiali pentru repararea țesuturilor și pentru vindecare.
  • Menține-ți elasticitatea pielii consumând cantități adecvate de proteine și cantități scăzute de grăsimi.
  • Nu sta la soare!
  • Ține-te de programul de exerciții fizice!
  • Întreabă-ți medicul despre folosirea cremelor care conțin alfahidroxiacid, acid citric sau acid lactic. Unele dintre aceste creme și loțiuni măresc elasticitatea fibrei pielii.
Schimbări la nivelul sânilor
Probabil ai observat deja că sânii ți se schimbă. Denumirea de gland mamar (un alt nume pentru sân) provine din limba din limba latină, de la termenul folosit pentru sân – mamma.
schimbarea sanilor
Schimbările la nivelul sânilor survin din cauza creșterii nivelului hormonilor, mai ales estrogenul și progesteronul. Vei simți o creștere a volumului sangiun și al altor lichide la nivelul sânilor. Foarte repede după ce debutează sarcina, alveolele încep să crească atât în număr, cât și în dimensiuni. Sinusurile de lapte, situate în apropierea sfârcului, începe să se formeze; aici va fi depozitat laptele pe care îl vei produce.
Sânul este format din glande, țesut de legătură care oferă susținere și țesut gras, pentru protecție. Sacii producători de lapte se interconectează cu canalele care merg spre sfârc. Încă de la începutul sarcinii, corpul tău se pregătește pentru alăptat. Încă din săptămâna a 20-a de sarcină, sânii tăi vor începe să producă lapte.
Chiar dacă nașterea se va produce cu săptămâni înainte de termen, laptele produs de tine va fi suficient de nutritiv încât să poată hrăni un bebeluș născut prematur.

Alimentația

Cofeina este un stimulant al sistemului nervos central care se găsește în multe băuturi și alimente, inclusiv cafea, ceai, diferite băuturi răcoritoare și ciocolată. Cercetările arată că este posibil să fii mai sensibilă la efectele cofeinei atunci când ești însărcinată. Acest stimulant se găsește, de asemenea, și în anumite medicamente, cum ar fi suplimentele alimentare sau medicamentele pentru dureri de cap.
Consumul mare de cofeină a fost asociat cu greutatea mică la naștere și dimensiuni reduse ale craniului la nou-născuți. Unii cercetători consideră că există o legătură între consumul de cofeină și avortul spontan, nașterea copilului mort sau travaliul prematur.
Redu din consumul de cofeină sau elimin-o definitiv din alimentație. Traversează placenta și ajunge la bebeluș. Poate afecta metabolizarea calciului, atât la tine, cât și la bebeluș. Dacă consumul de cofeină te face nervoasă, și bebelușul ar putea suferi de aceleași efecte.
Consumul ridicat de cofeină poate crește riscul de apariție a problemelor respiratorii la nou-născut. Cofeina trece și în laptele produs de mamă, care poate determina iritabilitate și lipsa somnului la copilul hrănit la sân.Nou-născutul metabolizează cofeina mai încet decât adultul, iar cofeina se poate acumula în organismul lui.
Efectele pe care cofeina le poate avea asupra ta pot include iritabilitate, dureri de cap, deranjamente la stomac, insomnii și nervozitate. Fumatul poate reduce efectul stimulant al cofeinei.
Elimină cofeina din alimentație, sau limitează cantitatea de cofeină pe care o consumi. Citește etichetele medicamentelor. Cei mai mulți medici sunt de acord că până la două cești (nu căni) de cafea normală sau echivalentul acestora în fiecare zi ar putea să fie, totuși, OK.
Ar putea fi o idee bună să elimini cât mai multă cofeină din alimentația ta. Este mai sănătos pentru bebelușul tău, și te vei simți, probabil, și mai bine.

Boala Lyme

Boala Lyme se referă la o infecție transmisă la oameni de căpușe. Există mai multe stadii ale bolii. Aproximativ 80% dintre cei care sunt mușcați prezintă leziuni ale pielii cu un aspect specific. Ar putea apărea simptome asemănătoare cu cele ale răcelii. După 4-6 săptămâni, simptomele pot deveni mai grave.
boala lyme
La debutul bolii, testele de sânge ar putea să nu fie capabile să diagnosticheze boala Lyme. Un test de sânge efectuat mai târziu poate stabili diagnosticul. Se știe că boala Lyme poate trece prin placentă. Totuși, la acest moment, nu se știe dacă este periculoasă pentru bebeluș. Cercetările studiază această situație.
Tratamentul pentru boala Lyme presupune terapie de lungă durată cu antibiotice și, uneori, administrarea de antibiotice intravenos. Multe medicamente folosite în tratamentul bolii Lyme se pot folosi în siguranță pe parcursul sarcinii.
Evită expunerea la boala Lyme, dacă este posibil, Stai departe de zonele despre care se știe că sunt infestate cu căpușe, în special zonele împădurite. Dacă nu se poate să eviți aceste zone, poartă haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi, pălărie sau o eșarfă pe cap, șosete și ghete sau pantofi nedecupați. Verifică să nu ai căpușe în păr atunci când intri în casă; adesea, căpușele se așează pe păr. Controlează-ți hainele să te asiguri că nu ai căpușe în pliuri, în căptușeală sau în buzunare.

Gimnastica pentru săptămâna 13

Stai în picioare cu tălpile depărtate și cu genunchii relaxați. Ținând o greutate în mâna dreaptă (o greutate de 500 g ar fi ideală), întinde-ți mâna în sus, deasupra capului. Contractă-ți mușchii abdominali, apleacă-te încet de la mijloc, apoi coboară-ți mâna, circular, înspre piciorul stâng. Completează acest exercițiu realizând un cerc întreg și revenind cu mâna la poziția inițială, deasupra umărului drept. Repetă exercițiul de opt ori pentru fiecare mână. Îți vei întări mușchii spatelui și ai umărului.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...