Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 3 săptămâni

În această a treia săptămână de sarcină, nu vei simți nicio schimbare. Este prea devreme. Puține femei își dau seama că au rămas însărcinate. Ține minte, încă nu ai ratat nicio menstruație.

Cum crește și cum evoluează copilul?

Embrionul care crește în interiorul tău este foarte mic. La acest moment, nu este decât un grup de celule, dar se înmulțește și crește cu rapiditate. Embrionul este cam de mărimea unui vârf de ac și ar putea fi văzut cu ochiul liber dacă nu ar fi în interiorul tău. Grupul de celule nu arată ca un fetus sau ca un bebeluș. Este bine de știut faptul că a treia săptămână de sarcină corespunde cu prima săptămână a fătului. În această primă săptămână embrionul are o dimensiune de aproximativ 0,150 mm.
Foarte multe lucruri se petrec, chiar dacă sarcina ta nu se află decât într-una din primele faze. Ovarele sunt libere în interiorul pelvisului. Sunt aproape de uter și de trompele uterine. La momentul când a avut loc ovulația, capătul trompei (numit fimbria) se află aproape de ovar. Anumiți cercetători consideră că această deschidere a trompei acoperă acea suprafață a ovarului pe unde este eliberat ovulul, la momentul ovulației. Locul de expulsie de pe suprafața ovarului se numește stigma.
În timpul actului sexual, în vagin ajunge, în medie, o cantitate de 2-5 ml de spermă. Fiecare mililitru conține, în medie, 70 de milioane de spermatozoizi; fiecare ejaculare conține între 140 și 350 de milioane de spermatozoizi.
Dezvoltarea fatului in 3 saptamani

Cum te schimbi tu

Unele femei pot spune cu certitudine momentul exact când sunt la ovulație. Este posibil să simtă niște crampe ușoare sau dureri, sau este posibil să prezinte scurgeri vaginale mai puternice. Uneori, la momentul implantării ovulului fertilizat în peretele uterin, o femeie poate observa o sângerare ușoară. Este prea devreme să observi vreo schimbare. Sânii nu au început să ți se mărească și nici nu începi să arăți . Asta de-abia urmează.
Gimnastica reprezintă o parte importantă din viața fiecărei femei. Cu cât învățăm mai multe despre sănătate, cu atât avamtajele exercițiilor fizice făcute în mod regulat devin mai evidente. Exercițiile pe care le faci regulat pot scădea riscul de a avea anumite probleme de natură medicală, inclusiv boli cardiovasculare, osteoporoză (înmuierea oaselor), depresie, sindromul premenstrual, obezitate.
Exercițiile pot scădea riscul femeii de a face diabet gestațional cu 50%. În plus, exercițiile care implică ridicatul greutăților le pot ajuta pe acelea care au diabet gestațional să evite injecțiile cu insulină  pentru a-și menține în limitele normale nivelul zahărului din organism. Exercițiile pot să mai  reducă  starea de oboseală  și te pot ajuta să-ți revii mai repede după naștere. Cercetările arată, de asemenea, că femeile sănătoase, care au făcut exerciții  pe perioada primelor 20 de săptămâni de sarcină, prezintă un risc de preeclampsie mai scăzut cu până la 35% . Pe de altă parte, dacă femeia face gimnastică în mod constant și intens în anul dinaintea sarcinii, riscul ei de a dezvolta preeclampsie se reduce până la 50%.

Acțiunile tale influențează dezvoltarea bebelușului

Gimnastica din timpul sarcinii aduce multe beneficii precum: reducerea durerilor de spate, întărirea mușchilor, sporirea flexibilității, realizarea mai bună a circulației, reducerea constipației, controlarea mai bună a creșterii în greutate, o mai bună obținere a greutății de dinainte de sarcină, etc.
Există numeroase tipuri de exerciții din care se poate alege, atât în timpul, cât și după sarcină. Fiecare prezintă avantaje specifice. Aerobicul este foarte popular printre femeile care vor să se mențină în formă. Exercițiile destinate măririi masei musculare sunt de asemenea populare, pentru că tonifică și măresc forța corporală. Multe femei combină cele două modalități. Exercițiile recomandate femeilor însărcinate includ mersul alert pe jos, exersarea cu ajutorul bicicletei medicinale, înotul și programul de aerobic creat special pentru femei însărcinate.
Actiunile in timpul sarciniiAerobicul este cea mai bună modalitate de a practica fitness cardiovascular. Este necesară realizarea de exerciții de 3-5 ori pe săptămână, cu un puls susținut la un ritm de 110-120 de bătăi pe minut, menținut pentru 15 minute consecutive. Dacă ai practicat aerobic înainte de sarcină, vei putea continua  aceste exerciții  la un nivel mai redus. Dacă întâmpini vreo problemă, cum ar fi apariția sângerărilor sau declanșarea prematură a travaliului, discută situația cu medicul tău.
Nu este recomandat să începi un program intens de aerobic sau să mărești antrenamentele în timpul sarcinii. Dacă n-ai practicat un program regulat de exerciții înainte de sarcină, mersul pe jos și înotul sunt cele mai bune metode de a face mișcare. Înainte de a începe orice program de exerciții, discută acest lucru cu doctorul. Împreună puteți elabora un program consistent, adaptat nivelului tău și obiceiurilor tale.
În calitate de femeie însărcinată, ești probabil îngrijorată de riscurile presupuse de practicarea exercițiilor. Poți sau trebuie să efectuezi exerciții în timpul sarcinii?
Femeile însărcinate pot realiza un program de fitness cardiovascular. Femeile care sunt intr-o formă fizică optimă sunt mai capabile să facă față efortului intens al travaliului și al nașterii.  Totuși, practicarea de exerciții fizice în timpul sarcinii nu este lipsită de riscuri. Riscurile pentru bebelușul aflat în dezvoltare sunt: creșterea temperaturii corporale, scăderea fluxului sanguin către uter, posibile loviri ale mamei în zona abdominală. Atunci când faci exerciții de aerobic, sângele va fi direcționat către mușchii lucrați sau către piele, neajungând într-o  cantitate suficientă către alte organe, așa cum ar fi uterul, ficatul sau rinichii. În timpul sarcinii, este bine ca pulsul să rămână constant sub 140 de bătăi pe minut.

Utilizarea aspirinei

Aproape orice medicament administrat în timpul sarcinii poate avea efecte asupra bebelușului. Aspirina a fost multă vreme interzisă în sarcină din cauza riscului foarte mare de avort. Totuși, la ora actuală, unii medici consideră că are efecte terapeutice asupra viitoarelor mame, incluzând aici posibilitatea de a preveni travaliul prematur la femeile cu presiune arterială crescută.
Motivul pentru care există restricții în ceea ce privește folosirea aspirinei este acela că acest medicament poate favoriza apariția sângerărilor. Studiile au arătat că aspirina crește riscul de avort cu 80% la femeile care o utilizează. Dacă se ia la puțină vreme de la data concepției, riscul este cu atât mai mare. Acest lucru este esențial de știut dacă sângerezi în timpul sarcinii sau dacă te aflii la sfârșitul sarcinii sau aproape de a naște.
Utilizarea aspirinei
Chiar dacă ai auzit avertismente despre efectele utilizării aspirinei în perioada gravidității, cercetările au arătat că există situații în care acest medicament poate fi de folos. Cercetătorii de astăzi consideră că a lua o foarte mică doză de aspirină seara poate ajuta la evitarea unor complicații ale sarcinii, așa cum ar fi avortul, travaliul prematur sau presiunea arterială crescută. Vorbește cu medicul tău despre administrarea aspirinei. Aspirina specială pentru copii poate fi prescrisă. O femeie care ia doze mici de aspirină trebuie să înceapă administrarea acestui medicament înainte de săptămâna 16, deoarece efectul protector nu se face simțit dacă începerea administrării se realizează târziu.

Sângerările în timpul sarcinii

SangerarileSângerările apărute în timpul sarcinii provoacă îngrijorare. În primul trimestru, sângerările ridică semne de întrebare cu privire la sănătatea copilului și la posibilitatea de a păstra sarcina. Sângerarea vaginală este în general mai redusă cantitativ în raport cu sângerările din perioada menstruală. Acest fenomen poate apărea oricând în timpul sarcinii, dar este ceva mai obișnuit în decusrul primului trimestru.  Sângerarea se poate manifesta când ovulul fecundat se fixează pe peretele uterului. În timpul celui de-al doilea trimestru, sângerarea poate fi cauzată de actul sexual sau de examinarea vaginului. Sângerarea  din al treilea trimestru poate fi un semn al placentei previa sau de instalare a travaliului.
Dacă te confrunți cu orice fel de sângerare în timpul sarcinii, trebuie stii că acest lucru nu este obisnuit. Unii cercetători estimează că una din cinci gravide sângerează în primul trimestru. Deși acest lucru te poate îngrijora, gândindu-te că semnalează o posibilă problemă, nu toate femeile care sângerează sunt supuse riscului de avort.
Majoritatea doctorilor sugerează pacientelor să se odihnească, să scadă nivelul de intensitate al activităților zilnice  și să evite actul sexual. Operațiile sau medicația nu sunt de ajutor în acest caz și nu pot schimba situația. Vorbește cu medicul tău dacă ai experimentat vreo sângerare în sarcină. Acesta te va sfătui în legătură cu ce trebuie să faci.

Gimnastică pentru săptămâna a treia

Stai la o mică distanță de un zid, cu brațele întinse. Pune mâinile pe perete și apleacă-te în față. Îndoaie coatele în timp ce te apleci. Tălpile trebuie menținute în contact cu podeaua. Împinge  ușor în mâini pentru a te îndepărta de zid și stai dreaptă. Repetă exercițiul de 10-20 de ori. Ajută la creșterea forței omoplaților, pieptului și brațelor  și te eliberează de tensiunea resimțită la nivelul picioarelor.

Sfaturi utile

Înainte de a începe orice program de exerciții, consultă-ți medicul în legătură cu posibilele probleme medicale sau legate de sarcină. Efectuarea exercițiilor se va face crescând gradual intensitatea și timpul alocat acestora. Poți începe cu sesiuni de antrenament de câte 15 minute, cu perioade de repaus de 5 minute între acestea. Verifică-ți pulsul la fiecare 15 minute, deoarece acesta nu trebuie să depășească 140 de bătăi pe minut. Alocă-ți timp suficient pentru încălzirea și pentru răcirea corpului. Poartă haine comode în timpul exercițiilor, incluzând aici echipamentele adaptate temperaturii exterioare și poartă pantofi sport optimi, confortabili, care oferă un maxim suport. Nu-ți ține niciodată respirația în timpul antrenamentului. Nu te supraîncălzi. Evită sporturile riscante, cum ar fi echitația sau schiul nautic. Crește numărul de calorii zilnice consumate. Fiind însărcinată, trebuie să ai grijă când te întinzi și te ridici. După a patra lună de sarcină, nu mai executa exercițiile pe spate, deoarece fluxul sanguin către uter poate scădea. După determinarea exercițiilor întinde-te pe partea stângă timp de 15-20 de minute.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...