Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 12 săptămâni

Cum crește și cum se dezvoltă copilul?

Vărsta fătului este de 10 săptămâni. El cântărește între 8 și 14 grame, iar lungimea de la cap la funduleț este de 6,1 cm. Putem observa că dimensiunile  copilului aproape s-au dublat în intervalul ultimelor 3 săptămâni! Lungimea fătului reprezintă o măsurătoare mai eficientă la acest moment decât greutatea bebelușului.
Puține sau nicio structură din corpul copilului se dezvoltă după această săptămână de sarcină. Totuși, structurile deja formate continuă să crească și să se dezvolte. La vizita medicală din săptămâna 12 ( sau în preajma acestei date), vei putea auzi bătăile inimii bebelușului! Acestea pot fi auzite cu ajutorul unui aparat special numit doppler (care nu este același lucru cu un stetoscop). Acesta amplifică sunetul bătăilor inimii copilului pentru ca tu să le poți auzi.
Scheletul este deja osificat în cazul majorității oaselor. Degetele de la membrele superioare și inferioare s-au separat, iar unghiile cresc. Rudimente de păr apar pe trup. Organele genitale externe încep să arate mai distinct semnele de identificare a sexului copilului.
Sistemul digestiv (intestinul subțire) este capabil să realizeze contracții care împing mâncarea către intestinul gros. Acesta poate, de asemenea, absorbi glucoza.
imagini saptamana 12
La baza creierului fătului, glanda pituitară începe să producă hormoni. Hormonii sunt substanțe chimice care sunt produse într-o anumită parte a corpului, dar acțiunea lor este extinsă în altă parte a acestuia. Și alte lucruri se petrec. Sistemul nervos fetal se dezvoltă. Bebelușul se mișcă în interiorul uterului, dar este foarte probabil să nu-l simți decât peste ceva vreme. Stimularea fătului prin atingerea burticii în diferite locuri îl poate face să deschidă gura sau să-și miște degetele de la mâini sau picioare.
Cantitatea de lichid amniotic se mărește. Volumul său total este acum de aproximativ 50 ml. În acest moment, fluidul este similar plasmei materne (partea noncelulară a sângelui), cu excepția faptului că are un conținut mai scăzut de proteine.
Probabil ai început deja să te simți mai bine decât oricând pe parcursul sarcinii. Cam în jurul acestui moment, grețurile matinale încep să-și piardă din intensitate. Nu ești exagerat de mare și probabil te simți încă destul de confortabil așa cum ești.
Dacă aceasta este prima ta sarcină, este posibil ca încă să mai porți hainele tale obișnuite. Dacă ai mai avut și alte sarcini, probabil că această sarcină începe să se vadă mai devreme și te vei simți mai confortabil  în haine largi, speciale pentru femeile gravide. Te vei îngrășa și în alte locuri, în afară de burtă. Sânii se vor mări. Probabil că aceștia te-au durut o vreme. Vei observa că ai căpătat proporții și în jurul șoldurilor, la nivelul picioarelor și în alte locuri.


Cum evoluezi tu

Către sfârșitul acestor 12 săptămâni, uterul devine prea mare pentru a rămâne complet amplasat în pelvis. Îl poți simți deasupra osului pubian (simfiza pubiană). Uterul crește extraordinar de mult cât timp ești gravidă. În timpul sarcinii, acesta crește astfel încât umple pelvisul și abdomenul și se întoarce la dimensiunile normale, dinainte de sarcină, la câteva săptămâni după naștere.
Înainte de sarcină, uterul este aproape solid. Acesta are o capacitate de 10 ml. Uterul se schimbă într-o cavitate musculară cu pereți subțiri, destul de mare pentru a conține fătul, placenta și lichidul amniotic. Uterul își mărește capacitatea de 500 până la 1000 de ori în timpul sarcinii! Greutatea uterului se modifică de asemenea. Când copilul se naște, uterul cântărește aproximativ 1.100 g, în comparație cu 70 g cât avea înainte de sarcină.
Peretele uterin crește în timpul primelor câteva luni de sarcină din pricina stimulării hormonale a estrogenului și a progesteronului. Mai târziu, creșterea bebelușului și a placentei întinde și subțiază peretele uterului.
Schimbări la nivelul pielii
Vei observa diferențe apreciabile la nivelul pielii în timpul sarcinii. Poți experimenta variate schimbări în pigmentarea acesteia, modificări care vor fi discutate în această secțiune. Celulele de melamină prezente în piele produc pigmentul specific; progesteronul și estrogenul  pot cauza producerea unei cantități mai mari de pigment de către organism.
Acest lucru poate duce la schimbări variabile în culoarea pielii. Femeile de culoare sunt supuse unui risc mai mare de a suferi modificări în colorația pielii, ceea ce poate avea ca efect apariția unei nuanțe mai închise sau mai deschise decât înainte de sarcină.
Mâncărimile. Femeile însărcinate au adesea o piele uscată și se confruntă cu mâncărimi. Aplicarea de creme hidratante te poate ajuta, dar poți obține un efect de ameliorare a mâncărimilor și printr-o alimentație bogată în acizi grasi omega – 3. Aceștia sunt foarte utili pentru tine și pentru bebeluș. Uleiul de măsline, de migdale, conțin de asemenea acuzi grași omega – 3, așa că poți introduce în alimentația ta aceste produse, dacă nu poți mânca pește.
Dacă ai pielea sensibilă și îți apar iritații produse de mâncărime, încearcă să te ungi pe zona afectată cu lapte de magneziu. Masarea ușoară a pielii ajută la dilatarea vaselor de sânge, fapt care duce la o mai bună irigare a pielii. Creșterea fluxului sanguin ajută la eliminarea histaminelor, care cauzează iritațiile și alte simptome.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea copilului

Răniri în timpul sarcinii
Traumatismele apar în cazul a 6-7% din totalul sarcinilor. Accidentele în care sunt implicate vehicule reprezintă 66% dintre aceste cazuri. Căderile și atacurile înseamnă restul de 34%. Mai mult de 90% sunt accidente minore.
Dacă ai suferit un traumatism în timpul sarcinii, va trebui să fii îngrijită de personalul de la urgențe, de un medic generalist sau de obstretician. Majoritatea experților recomandă ținerea sub observație a fameii gravide câteva ore după accident. Acest lucru oferă timpul necesar pentru a monitoriza copilul. O supraveghere mai îndelungată poate fi utilă în cazul accidentelor mai grave.
Poți evita accidentele și căderile. Este important să ai grijă de tine pe timpul sarcinii. Există mai multe modalități prin care poți realiza acest lucru; este nevoie doar de puțin exercițiu și atenție. Folosește sfaturile de mai jos, care îți pot fi de ajutor.
  • Fii atentă pe unde mergi și la lucrurile care te înconjoară.
  • Mergi mai încet. Nu trebuie să te grăbești să ajungi undeva – așa se întâmplă cele mai multe accidente, indiferent dacă mergi pe jos sau dacă ești la volan.
  • Nu încerca să faci mai multe lucruri deodată – acest lucru îți poate distrage atenția și nu vei mai fi la fel de precaută.
  • Poartă haine și pantofi care sunt confortabile și oferă siguranță. Evită să te îmbraci cu fuste lungi în care să te împiedici, poartă o poșetă mai mică, lasă deoparte tocurile înalte și optează pentru pantofii confortabili. Pe timpul sarcinii, confortul și siguranța merg mână în mână.
  • Folosește balustrada atunci când este posibil, cum ar fi pe scări, pe scările rulante, în autobuze sau în alte locuri.
  • Pune-ți centura de siguranță de fiecare dată când mergi cu mașina, chiar dacă fiind însărcinată nu ai această obligație.

Alimentația

Unele femei înțeleg greșit nevoia de a-și mări aportul caloric în timpul sarcinii. Nu trebuie să cazi în această capcană. Este nesănătos pentru tine și pentru bebeluș dacă iei în greutate prea mult în timpul sarcinii. Nu trebuie să cazi în această capcană. Este nesănătos pentru tine  și pentru bebeluș dacă iei în greutate prea mult în timpul sarcinii, mai ales la începutul ei. Acest lucru va face sarcina încă mai inconfortabilă, iar nașterea poate deveni mult mai dificilă.
De asemenea, îți va fi mai dificil să dai jos surplusul de greutate după naștere. După ce se naște bebelușul, majoritatea femeilor sunt îngrijorate de aceste kilograme în plus și nerăbdătoare să se întoarcă la hainele normale și să arate ca înainte de sarcină. Faptul că trebuie să te confrunți și cu problemele legate de creșterea prea mare în greutate, poate afecta îndeplinirea acestui scop.
Gustările mâncate seara târziu pot fi bune pentru unele femei. Totuși, pentru multe femei o gustare mâncată seara nu este necesară. Dacă te-ai obișnuit să mănânci înghețată sau alte bunătăți înainte de a merge la culcare, este posibil ca efectele să se vadă pe perioada sarcinii, odată cu creșterea excesivă în greutate.
De asemenea, alimentele mâncate târziu pot fi vinovate de încă mai multe probleme dacă suferi de arsuri, indigestie sau grețuri și vomă.
Grăsimile și dulciurile
Ar trebui să fii mai precaută cu grăsimile și dulciurile, în afară de cazul în care te aflii sub greutatea normală și este nevoie să acumulezi mai multe kilograme. Multe dintre aceste tipuri de alimente au un conținut ridicat de calorii și o valoare nutritivă scăzută. Nu face exces!
În loc să alegi o mâncare cu o valoare nutritivă scăzută, așa cum sunt chipsurile sau prăjiturile, alege un fruct, niște brânză sau o felie de pâine cu puțin unt. Îți vei potoli foamea și în același timp îți vei acoperi nevoile nutriționale! Ai putea alege unele dintre următoarele grăsimi și dulciuri: zahăr sau miere – o lingură; ulei – o lingură; gem sau marmeladă – o lingură; dressing de salată – o lingură.
Truc pentru tătic
La vizita la medic, este posibil să ai ocazia să asculți bătăile inimii bebelușului. Dacă nu poți să participi la această întâlnire, partenera ta poate înregistra cu ajutorul unui reportofon, asftel încât și tu să poți asculta bătăile inimii bebelușului, mai târziu.
Trucul săptămânii 12
Dacă ai diaree care durează mai mult de 24 de ore și simptomele revin, sună-ți medicul. Poți folosi ca remediu lapte de magneziu pe o perioadă de 24 de ore pentru a trata problema, dar nu face acest tratament mai mult decât intervalul recomandat.

Gimnastica pentru săptămâna 12

Întinde-te pe partea stângă. Sprijină-ți capul cu mâna stângă și așază-ți mâna dreaptă pe podea, în fața ta, pentru echilibru. Inspiră și relaxează-te. În timp ce expiri, ridică-ți încet piciorul drept cât de sus poți, fără a îți îndoi genunchiul sau corpul. Ține-ți talpa piciorului flexată. Inspiră și, încet, coboară piciorul. Repetă exercițiul și pentru partea dreaptă. Fă acest lucru de zece ori pe fiecare parte. Îți vei tonifia mușchii șoldului, ai feselor și ai coapselor.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...