Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 6 săptămâni

Evoluția fătului

Fătul este în cea de-a 4-a săptămână, mărindu-și destul de puțin dimensiunile. Lungimea de la cap la funduleț a fătului aflat în dezvoltare se situează între 2 și 4 mm. Lungimea de la cap la funduleț a copilului aflat în poziție ghemuită înseamnă distanța din creștetul capului până la funduleț.
Această măsurătoare este folosită mai frecvent decât cea de la cap la călcâie, și asta pentru că picioarele fătului sunt cel mai adesea îndoite, făcând foarte dificilă o apreciere exactă. În unele cazuri, dispunând de un echipament adecvat, ritmul cardiac poate fi vizibil la o examinare cu ultrasunete începând cu această săptămână.
Aceasta este etapa embrionară (care durează dela momentul concepției și până în săptămâna 10 de sarcină sau, altfel spus, de la concepție săptămâna 8 de dezvoltare fetală). Este o fază de maximă importanță pentru dezvoltarea bebelușului. În acest moment, embrionul este mai sensibil la factorii care pot interfera cu dezvoltarea sa. Majoritatea malformațiilor își au originea în această perioadă critică.
În această etapă din trupul copilului sunt mai vizibile capul și zona cozii. În jurul acestei  săptămâni, șanțul neural se închide și începe să se formeze creierul. Ochii sunt de asemenea formați și apar și mugurii membrelor. Încep contracțiile inimii. Acestea pot fi văzute la ecograf.
Saptamana a sasea

Cum te schimbi tu

Disconfortul adus de arsuri (numite și pirosis) este una dintre cele mai frecvente aspecte de care femeile se plâng, în timpul sarcinii. Arsurile sunt definite ca o senzație de arsură în capul pieptului și apare adesea după ce ai mâncat. De asemenea, vei putea simți și un gust acid sau amar în gură și o intensificare a durerii când te apleci sau întinzi.
Pe parcursul primului trimestru, aproape 25% dintre femeile însărcinate suferă de arsuri. Mai târziu acestea pot deveni cu atât mai severe cu cât fătul aflat în dezvoltare exercită o presiune mai mare asupra tractului digestiv.
În timpul sarcinii, nivelul crescut de hormoni provoacă relaxarea mușchilor, permițând astfel sucurilor gastrice și duodenale să se îndrepte către esofag. Acest lucru se întâmplă frecvent în timpul sarcinii din două motive: mâncarea circulă mult prea încet prin intestin, iar stomacul este presat pe măsură ce uterul se deplasează în sus.
Unele persoane care suferă de arsuri confundă manifestările acestora cu indigestia. Tusuși, indigestia și arsurile nu reprezintă afecțiuni sinonime. Deși au aceiași factori declanșatori și tratamentul poate fi în mare parte același în multe cazuri, aceste două afecțiuni sunt diferite. Indigestia este o boală, pe când arsurile reprezintă numai un simptom al indigestiei.
Indigestia reprezintă o vagă senzație de disconfort și durere la nivelul abdomenului superior și al pieptului. Aceasta include o senzație de preaplin și umflare, acompaniată de eructație și greață. În anumite cazuri apare și simptomul arsurilor.
Există câțiva factori care declanșează indigestia, printre care menționăm mâncatul în exces sau prea rapid, consumul unui anumit aliment, alcoolul, sucurile carbogazoase, mâncărurile grase și picante, cofeina în exces, fumatul sau consumul de alimente prea bogate în fibre. Studiile arată că depresia și anxietatea pot înrăutăți simptomele. Alte cauze ale indigestiei sunt inflamarea veziculei biliare, gastrită cronică sau acută, pancreatită cronică sau acută, ulcer duodenal, ulcer gastric sau folosirea antibioticelor sau aspirinei.

Activitatea ta și influența ei în dezvoltarea copilului

Infecțiile sau bolile care trec de la o persoană la alta prin intermediul contactului sexual poartă numele de boli cu transmitere sexuală (B.T.S). Aceste infecții îți pot afecta negativ capacitatea de a rămâne însărcinată și, pe parcursul sarcinii, o boală cu transmitere sexuală îți poate pune în pericol bebelușul. În grijește-te de orice boală cu transmitere sexuală pe care ai avea-o cât mai curând posibil.
Metoda de contracepție pe care o folosești poate afecta gradul de expunere la bolile cu transmitere sexuală. Prezervativele și spermicidele pot scădea riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală. Ești mai expusă riscului de a contacta o boală cu transmitere sexuală dacă ai mai mult de un partener sexual.

AlimentațiaAlimentatia

Pentru a putea primi nutrienții de care ai nevoie în dimpul sarcinii, trebuie să fii foarte atentă la ce mănânci. Dar a mânca alimentele indicate, în cantitățile corecte, înseamnă să dispui de informațiile necesare pentru a-ți crea un plan de acțiune. Alege alimentele bogate în vitamine și minerale, în special fier, calciu, magneziu, acid folic și zinc. De asemenea, vei avea nevoie de fibre și lichide, pentru a preveni eventualele probleme legate de constipație.
Câteva dintre alimente, cu cantitățile recomandate, sunt enumerate mai jos. Ar fi de preferat să mănânci toate aceste alimente în fiecare zi. Modalitățile de a te hrăni cu o cantitate suficientă din fiecare grupă alimentară sunt discutate în săptămânile care urmează. Verifică fiecare discuție în parte, de la fiecare săptămână, pentru a descopeti sfaturi bune legate de alimentație.
Alimentele care ajută la o bună creștere și dezvoltare a copilului tău sunt următoarele: pâinea , cerealele, pastele, orezul (cel puțin 6 porții pe zi); fructe (3-4 porții pe zi); legume (4 porții pe zi); carne și alte surse de proteine (2-3 porții pe zi); lactate (3-4 porții pe zi); grăsimi, dulciuri și alte alimente care conțin calorii goale (2-3 porții pe zi).

Conceptul de „porție”

Poate crezi că îți va fi greu să mănânci toate cantitățile de hrană necesare sănătății copilului tău. Totuși, foarte multă lume mănâncă mult mai mult decât ar trebui, pentru că nu înțelege ce înseamnă conceptul de „porție”.
Porțiile exagerate servite la fast fooduri ne-au denaturat ideea despre ceea ce înseamnă porție normală. De exemplu, o brioșă cu merișor și portocale are , la ora actuală aproximativ 500 de calorii. Acum douăzeci de ani, aceasta avea numai 200 de calorii.
Vă vom prezenta în continuare porțiile cu adevărat „normale”: o ceașcă de legume – dimensiunea unui bec; o porție de suc – dimensiunea unui pahar de șampanie; o clătită – mărimea unui CD; o linguriță de unt de arahide – un vârf de deget; 90 g de pește – dimensiunea unui toc de ochelari; 90 g carne -  un pachet de cărți; un cartof mic – o carte de vizită.
Citește etichetele care arată numărul de porții conținut, la fel ca și informațiile nutriționale. O greșeală obișnuită este aceea de a citi într-adevăr informațiile despre caloriile și nutrienții conținuți, dar a idnora numărul de porții pe care fiecare ambalaj îl conține.

Cum să ai o sarcină perfectă

Orice femeie dorește să aibă o sarcină liniștită și sănătoasă. Pentru a te asigura că sarcina ta va fi pe cât de bună se poate, încearcă să urmărești următoarele sfaturi pe care vi le oferim:
  • Stabilește-ți prioritățile – Decide ce anume trebuie să faci pentru a-ți fi bine și pentru a proteja copilașul aflat în dezvoltare.
  • Implică-i și pe alții – Dacă vei încerca să-i implici și pe ceilalți în desfășurarea sarcinii, incluzând aici partenerul, membrii familiei și prietenii, îi vei ajuta să înțeleagă prin ce treci și astfel vor deveni mai înțelegători și te voi sprijini mai mult.
  • Tratează-i pe cei din jur cu respect și dragoste – Probabil că vei trece printr-o perioadă ceva mai dificilă, în special la începutul sarcinii. S-ar putea să suferi de grețuri matinale. Ți se va părea, poate, că adaptarea la statutul de viitoare mamă este dificil. Cei din jur te vor înțelege, dacă îți faci timp să discuți cu ei despre ceea ce simți. Arată-le dragoste și respect, în schimbul grijii cu care ei te înconjoară. Tratează-i cu delicatețe și afecțiune și-ți vor răspunde la fel.
  • Creează amintiri – Îți va lua ceva timp, dar merită, cu siguranță. Când ești însărcinată, ți se pare că aceste momente vor dura la nesfârșit. Totuși, vorbind din experiență, îți putem spune că toate acestea vor deveni foarte rapid numai o amintire. Încearcă să notezi toate schimbările care se petrec cu tine și implică-ți partenerul în această experiență. Pune-l să scrie câteva dintre gândurile și sentimentele lui. Fă-ți poze! Astfel, te vei putea uita în urmă și împărți amintirile bucuriilor și neplăcerilor trecutului. Iar, în anii ce vor veni, copilul tău va fi fericit că ai avut inspirația de a nota aceste momente.
  • Odihnește-te când poți – Este foarte important să elimini stresul din viața ta. Fă orice activitate te ajută să te relaxezi și concentrează-te pe ceea ce e important pentru tine în aceste momente.
  • Bucură-te de timpul pe care-l ai la dispoziție pentru pregătire – Sarcina ta va ajunge prea repede la final și în curând vei deveni mamă, cu toate responsabilitățile care decurg de aici. Si apoi, trebuie să-ți respecți și statutul de soție! Vei căpăta  noi responsabilități , atât în viața personală, cât și în cea profesională. Acum este momentul să te concentrezi asupra relației tale de cuplu și pe numeroasele schimbări pe care le vei experimenta în viitorul apropiat.
  • Gândește pozitiv -  Vei auzi, probabil, lucruri negative de la prieteni sau rude, cum ar fi povești îngrozitoare sau triste. Ignoră-le. Majoritatea sarcinilor decurg foarte bine.
  • Nu ezita să ceri ajutor -  sarcina ta este importantă pentru cei din jur. Familia și prietenii vor fi încântați să te ajute, dacă le soliciți implicarea.
  • Informează-te – La ora actuală, există numeroase surse de informare, inclusiv cărți, reviste, programe tv, interviuri radio și internetul.
  • Zâmbește – Iei parte la un miracol absolut minunat, care se petrece cu tine și cu partenerul tău.

Gimnastică pentru săptămâna 6

Stai în picioare, cu partea stângă a corpului în apropiere de o canapea sau de un scaun cu spătar. Ține-te de spătar cu mâna stângă. Cu picioarele depărtate la nivelul umerilor, împinge-ți piciorul drept înapoi, în fangare. Îndoaie-ți piciorul până când gambele devin paralele cu podeaua. Menține-ți călcâiul deasupra degetelor de la picioare. Păstrează această poziție timp de 3 secunde, apoi, pe măsură ce revii la poziția inițială, ridică piciorul drept și încordează-ți mușchii fesieri pentru o secundă. Începe prin a face câte trei repetări și avansează până la șase. Repetă exercițiul și pentru celălalt picior. Îți vei întări mușchii șoldului, ai coapselor și pe cei fesieri.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...