Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 15 săptămâni

Evoluția copilului

Lungimea de la cap până la funduleț este, în această săptămână de sarcină. între 9,3 cm și 10,3 cm. Bebelușul tău este cam de mărimea unei mingi de fotbal și cântărește aproximativ 50 g.
Este un pic prea devreme să simți că mișcă, deși ar trebui să începi să-ți simți bebelușul foindu-se în următoarele câteva săptămâni. Creșterea rapidă a bebelușului continuă. Pielea îi este încă subțire. La acest moment din dezvoltarea lui, ai putea observa vasele de sânge prin piele. Părul fin, numit păr lanugo, acoperă corpul bebelușului.
Deja bebelușul tău ar putea să-și sugă degetul. Acest lucru se poate observa la un examen cu ultrasunete. Ochii continuă să se deplaseze înspre partea anterioară a feței, deși sunt încă destul de distanți. Dezvoltarea externă a urechilor continuă, acum arătând ca unele normale. De fapt, bebelușul tău seamănă cu un om din ce în ce mai mult, cu fiecare zi care trece.
Oasele care s-au format deja se întăresc și rețin rapid calciul (se osifică). Dacă s-ar face o radiografie, în acest moment al sarcinii, scheletul bebelușului s-ar putea observa foarte bine.

fatul la 15 saptamani

Cum te schimbi tu

La prima ta vizită prenatală probabil că ți s-a făcut testul Papanicolau; acest test se face de obicei la începutul sarcinii. Până la acest moment, rezultatele au venit și le-ai discutat deja cu medicul tău, mai ales dacă au fost anormale.
Testul Papanicolau reprezintă un test care se face odată cu examinarea ginecologică. Acesta identifică celulele canceroase sau precanceroase care provin din cervix, care este localizat deasupra vaginului. Acest test a contribuit la o scădere semnificativă a ratei mortalității datorate cancerului cervical mulțumită depistării din timp a tratamentului.
Dacă rezultatele testului Papanicolau sunt anormale, medicul tău le poate verifica și poate decide un tratament. Continuă să mergi la controale, după cum te sfătuiește medicul.
Rezultatele anormale pentru testul Papanicolau trebuie tratate, pe perioada sarcinii, fiecare în parte. Când celulele anormale ies nu foarte rău (premaligne sau nu foarte grave), este posibil să fie supravegheate pe perioada sarcinii prin colposcopie sau alte teste Papanicolau; biopsiile nu se fac, de obicei, la această vârstă. Cervixul poate sângera ușor pe perioada sarcinii, datorită schimbărilor care se petrec la nivelul sistemului circulator. Această situație trebuie tratată cu grijă.
Femeile care au scurgeri vaginale pot observa o schimbare în teste Papanicolau anormale. Un studiu a arătat că 60% dintre femeile dintr-un grup diagnosticat cu leziuni scuamoase intra-epiteliale grave la nivelul cervixului, înainte de naștere, au obținut rezultate normale la testul Papanicolau după ce au născut.
Care este următorul pas?
colposcopia
Dacă medicul este îngrijorat, este posibil să ți se facă o colposcopie. Colposcopia este o procedură în care este folosit un instrument asemănător unui binoclu sau unui microscop pentru a cerceta cervixul. Acest lucru îi permite medicului să observe locul unde apar zone anormale, pentru ca de acolo să se preleveze mostre pentru biopsie după sarcină. Cei mai mulți obstetricieni și ginecologi au posibilitățile tehnice de a realiza această procedură la cabinet.
Biopsia oferă rezultate mai concrete vizavi de natura și de gravitatea problemei. Dacă există posibilitatea ca celulele anormale să se extindă înspre alte părți ale organismului, este posibil să fie nevoie de o biopsie conică. Biopsia conică determină cu precizie gravitatea unei afecțiuni mai grave și elimină țesutul bolnav. Această operație chirurgicală se face sub anestezie, dar, de obicei, nu se face pe perioada sarcinii.
Există mai multe modalități de tratament pentru celulele anormale ale cervixului, dar cele mai multe metode nu se pot face pe perioada sarcinii. Aceste tratamente includ eliminarea locului care prezintă  anomalii ( dacă poate fi văzut), cauterizare electrică pentru a elimina sau arde părțile de țesut anormal, criocauterizare pentru înghețarea leziunilor minore, tratament cu laser pentru distrugerea zonelor cu anomalii de pe cervix și biopsia conică pentru leziuni mai grave.

Testul alfa-fotoproteină (AFP)

Pe măsură ce bebelușul se dezvoltă în interiorul tău, acesta produce alfa-fotoproteină (AFP). Alfa-fotoproteina este produsă de ficatul bebelușului și trece în sistemul tău sanguin; acest compus se găsește în cantități din ce în ce mai mari în lichidul amniotic. O parte din alfa-fotoproteină străpunge  membranele fetale și ajunge în circulația ta. Este posibil să se măsoare cantitatea de alfa-fotoproteină dacă ți se ia sânge. O cantitate prea mare din această substanță poate fi un semn de probleme fetale.
Nivelul acestei proteine poate avea o însemnătate mare pe parcursul sarcinii. Testul AFP se face, de obicei, între săptămâna a 16-a și a 18-a de gestație. Momentul la care se face testul este foarte important și acesta trebuie corelat cu vârsta gestațională a sarcinii și cu greutatea ta. Unul dintre scopurile importante ale acestui test este de a o ajuta pe femeie să se decidă dacă va face sau nu amniocenteză.
Un nivel ridicat de alfa-fotoproteină poate indica probleme cu fătul, așa cum sunt spina bifida (probleme la nivelul măduvii) sau anencefalie ( o malformație foarte gravă la nivelul sistemului nervos central). S-a descoperit  chiar o legătură între niveluri scăzute de alfa-fotoproteină și apariția sindromului Down. În trecut, amniocenteza reprezenta singura posibilitate de depistare a sindromului Down.
Dacă nivelul de alfa-fotoproteină este anormal, medicul poate alege să facă o amniocenteză cu ultrasunete, și să caute semne de spina bifida, anencefalie sau sindromul Down. Această ecografie poate determina și în ce etapă a sarcinii te aflii.

Cum afectează acțiunile tale dezvoltarea bebelușului

Ultrasunete în trimestrul al doilea
Ecografia cu ultrasunete poate fi făcută în trimestrul al doilea din mai multe motive. Acestea includ diagnosticarea cu sarcină multiplă, împreună cu amniocenteza, sângerări legate de placenta previa sau desprindere de placentă, restricție de creștere intrauterină, sau se pot face pentru evaluarea stării de sănătare a bebelușului.
Trebuie schimbate pozițiile de dormit
Somnul gravidei
Unele femei au întrebări sau temeri legate de poziția de somn și de somn în general, atunci când sunt însărcinate. Unele vor să știe dacă pot dormi pe burtă. Altele vor să afle dacă ar trebui să nu mai doarmă pe saltele cu apă.(Poți continua să dormi pe salteaua cu apă).
Pă măsură ce capeți volum pe perioada sarcinii, să găsești poziții de dormit confortabile devine o sarcină destul de dificilă. Nu dormi pe spate. Pe măsură ce uterul ți se mărește, statul pe spate poate determina poziționarea uterului deasupra unor vase de sânge importante (artera aortă și vena cază inferioară) care sunt poziționate în partea posterioară a abdomenului. Acest lucru poate limita circulația sângelui la bebeluș sau spre alte zone ale corpului tău. Anumite femei însărcinate descoperă că devine mai dificil de respirat când sunt întinse pe spate.
Dacă stai pe burtă se adaugă presiune în plus pe uterul care crește. Acesta este un motiv pentru care trebuie să înveți să dormi pe o parte. Pentru anumite femei, cel mai plăcut lucru după naștere este că pot din nou să doarmă pe burtă!
Comunicarea cu medicul
Comunicarea dintre tine și medicul tău este extrem de importantă pentru ca îngrijirea ta să meargă perfect; slaba comunicare poate avea ca efect o îngrijire nu la fel de bună ăe cât s-ar putea. Atunci când este vorba despre chestiuni legate de sănătate specific femeiești, o comunicare eficientă te poate ajuta să treci mai repede peste niște chestiuni personale legate de sarcină, de sexualitate și de intimitate. Merită să faci eforturi pentru a găsi un medic cu care să poți să stabilești o astfel de relație.
Pentru o relație doctor-pacient de succes, tu și medicul tău trebuie să fiți dispuși să încercați să vă înțelegeți și să vă respectați unul pe celălalt. Pe măsură ce programul medicilor devine tot mai agitat și sunt nevoiți să trateze din ce în ce mai mulți pacienți, comunicarea poate deveni mai dificilă pentru că este posibil ca medicul tău să aibă mai puțin timp pe care să ți-l dedice ție.
comunicarea cu doctorul
Pentru a putea avea parte de cea mai bună îngrijire posibilă, trebuie să găsești un medic în compania căruia să te simți bine și cu care să poți comunica cu ușurință și eficient. Cercetările au descoperit că o comunicare slabă între pacient și medic reprezintă adesea cauza multor conflicte.
Fii o pacientă bună. Pentru a putea beneficia de cea mai bună îngrijire posibilă, tu trebuie să fii cel mai bun pacient. Urmează indicațiile medicului; dacă ai întrebări sau nu ești de acord cu ceva, nu ignora sfatul care ți se oferă. Mai bine pune-l în discuție. Exprimă-te când ești confuză sau nu ești mulțumită.
Când ți se recomandă un test sau o examinare, întreabă de ce trebuie să-l faci. Și asigură-te că primești rezultatele testului. Nu ascunde nicio informație. Spune-i medicului tot ce trebuie să afle despre tine. În acest fel, medicul și ceilalți membri ai echipei care te îngrijește vor avea la dispoziție toate informațiile de care au nevoie pentru a-ți putea oferi ție și bebelușului tău cea mai bună îngrijire posibilă.
Mergi la control pregătită cu întrebări și temeri pe care ți le-ai notat. Apoi scrie răspunsurile pe care le primești sau roagă pe cineva să vină cu tine, pentru a te ajuta să reții indicațiile și sugestiile mai importante. Fii un participant activ la propria îngrijire pentru cea mai bună sănătate pentru tine și bebelușul tău.

Alimentația

Cam la acest moment, va fi nevoie probabil să începi să adaugi 300 de calorii la planul tău de alimentație, pentru a putea răspunde nevoilor fătului care se dezvoltă și celor ale organismului tău în continuă schimbare. Mai jos sunt câteva exemple de ce supliment de mâncare poți alege pentru o zi, pentru a adăuga cele 300 de calorii. Atenție însă, 300 de calorii nu înseamnă foarte multă mâncare.
  • Alegerea 1 – două felii de carne de porc, o jumătate de cană de varză, un morcov.
  • Alegerea 2 – o jumătate de cană de orez gătit, trei sferturi de canp de căpșuni, o cană de suc de portocale, o felie de ananas proaspăt.
  • Alegerea 3 – 120 g de somon la grătar, o cană de asparagus, două căni de salată Romaine.
  • Alegerea 4 – o cană de paste, o felie de roșie proaspătă, o cană de lapte, o jumătate de cană de fasole verde gătită, un sfert de pepene galben.
Trucul săptămânii 15
Poți trece de acum să înveți să te obișnuiești să dormi pe o parte; mai târziu, pe măsură ce vei căpăta proporții, vei descoperi că a meritat. Uneori, câteva perne în plus pot fi de ajutor. Pune-ți una la spate, astfel încât, dacă te rotești pe spate, să nu stai cu spatele drept. Pune o altă pernă între picioare  sau sprijină-ți piciorul de deasupra pe o pernă. Anumiți producători comerzializează perne pentru sarcină care îți pot susține întregul corp.
Truc pentru tătic.
Dacă este nevoie să pleci în altă localitate sau undeva unde să nu mai poți comunica, roagă-ți prietenii și familia să vină să o viziteze pe partenera ta și, eventual, să o ajute dacă este nevoie.

Exercițiul pentru săptămâna 15

Așază un scaun într-un colț al camerei astfel încât să nu alunece când te împingi în el. Pune-ți piciorul drept pe șezutul scaunului; sprijină-te de perete cu mâna, dacă este nevoie. Întinde-ți piciorul stâng în spate, ridică pieptul și arcuiește-ți spatele. Rotește-ți umerii și apleacă-ți toracele spre dreapta. Rămâi în această poziție aproximativ 25-30 de secunde. Fă câte 3 întinderi în fiecare parte. Fă acest exercițiu înainte de a începe exercițiile pentru burtică. Îți vei întări mușchii spatelui.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...