Tuesday 13 November 2012

Sarcina la 9 săptămâni

Cum crește și cum evoluează copilul

Dacă ai putea privi în interiorul uterului, ai putea vedea multe schimbări la copilul tău. Brațele și picioarele bebelușului sunt mai lungi. Mâinile sunt flexate din încheientură și se unesc la piept, în zona inimii. Acestea continuă să se extindă. Degetele sunt mai lungi, iar vârfurile acestora sunt ușor mai groase. Picioarele sunt apropiate de burtică și pot fi destul de lungi pentru a ajunge până la piept.
Capul este mai drept, iar gâtul este mai bine dezvoltat. Pleoapele acoperă aproape ochii; până în acest moment, ochii erau neacoperiți. Urechea externă este mai aparentă și mai bine formată. Bebelușul își mișcă acum corpul și membrele. Mișcarea poate fi surprinsă în timpul unei examinări cu ultrasunete.
Copilul are un aspect mai apropiat de cel pe care îl va prezenta la naștere, deși este încă extrem de mic. În acest moment, este imposibil să se distingă sexul copilului. Organele externe (genitale) bărbătești și femeiești au o aparență similară și nu pot fi bine distinse decât peste alte câteva săptămâni.
Poza saptamana 9

Evoluția și schimbările pe care le suferi

Cu fiecare săptămână care trece, uterul devine tot mai mare, copilul crescând în interior. Vei începe să observi că talia ți se îngroașă în această săptămână. O examinare pelviană va determina că uterul a ajuns la dimensiunile unui grepfrut.
Multe femei sunt interesate de evoluția greutății pe parcursul sarcinii și supraveghează atent schimbările intervenite. Oricât ar părea de ciudat, măsura în care iei în greutate reprezintă un factor important de monitorizare a bunei evoluții a bebelușului. Chiar dacă creșterea în greutate poate fi mică, corpul tău ia proporții.
Când se naște copilul, o mamă cu o greutate medie trebuie să fi câștigat în greutate între 11,5 și 16 kg. O femeie care a acumulat 13,5 kg de-a lungul sarcinii, va distribui greutatea câștigată astfel: 5 kg -  depozite de grăsime, proteine și alți nutrienți; 1,8 kg – reprezintă volumul lichidelor corporale, care crește; 900 g – mărimea sânilor; 900 g – uterul; 3,4 kg – copilul; 900 g- lichidul amniotic; 600 g – placenta (care leagă mama și copilul, hrănește bebelușul și elimină resturile organice).
Volumul de sânge crește cu aproximativ 50% față de perioada dinainte de sarcină. Totuși, acest nivel variază de la femeie la femeie. Mărirea volumului de sânge este importantă, scopul acesteia fiind acela de a asigura nevoile sarcinii. Această creștere nu include sângele prezent la embrion, a cărui circulație este separată (sângele fetal nu se amestecă împreună cu al tău). Cantitatea mărită de sânge aflată în organism te protejează pe tine și apără copilul de efectele dăunătoare pe care le poate avea statul culcat sau în picioare. Creșterea este, de asemenea, o modalitate de protecție în timpul travaliului și al nașterii, când vei pierde sânge.
Creșterea volumului de sânge începe în timpul primului trimestru. Cea mai mare suplimentare apare în timpul celui de-al doilea trimestru. Nivelul de sânge continuă să se mărească, dar într-o proporție mai mică, în al treilea trimestru.
Sângele este compus din fluid (plasma) și celulele (celulele roșii și celulele albe). Plasma și celulele joacă un rol important în funcționarea organismului. Volumul de plasmă și celulele se mărește în proporții diferite. De obicei, există o creștere inițială la nivelul plasmei, urmată de o mărire a numărului de celule roșii. Creșterea nivelului de celule roșii determină o sporire a nevoilor de fier ale corpului.
Celulele roșii și plasma cresc în timpul sarcinii, dar plasma cunoaște o creștere superioară. Această creștere înregistrată la nivelul plasmei provoacă apariția anemiei. Dacă ești anemică, în mod special în timpul sarcinii, te poți simți obosită sau poți experimenta o stare generală de sănătate ceva mai precară.

Alimentația

Fructele și legumele sunt foarte importante în timpul sarcinii. Datorită faptului că acestea sunt disponibile în diferite variante în toate sezoanele, ele reprezintă un mijloc excelent de a aduce varietate dietei tale. Acestea sunt o sursă ideală de vitamine, minerale și fibre. Dacă adaugi în meniul tău o varietate cât mai mare de fructe și legume, poți să-ți asiguri necesarul de fier, acid folic, calciu și vitamina C.
Atunci când mănânci vegetale crude, include la aceeași masă și puțină grăsime pentru a putea absorbi nutrienții din legume. Puțin sos de salată, o bucată de avocado sau câteva nuci pot, de asemenea contribui la potențarea savorii mâncării. Dacă nu-ți plac legumele, supa poate reprezenta o alternativă interesantă, care îți poate varia meniul și adăuga un plus de lichide alimentației tale. Supa de carne și legume îți va oferi mai mulți nutrienți și mai puține calorii decât un sandviș sau o farfurie de paste. Pentru a-ți suplimenta meniul de legume încearcă să le prepari la grătar, să le amesteci cu puțină carne sau să adaugi fasole tocanelor sau supelor.
Vitamina C poate fi foarte importantă în timpul sarcinii pentru dezvoltarea țesuturilor copilului și pentru a asigura absorbția fierului. Studii recente au indicat faptul că vitamina C poate ajuta la prevenirea preeclampsiei. Deficiențele de vitamina C ajută la construirea sacului amniotic. Doza zilnică recomandată este de 85 mg – puțin mai mult decât conțin vitaminele prenatale. Poți obține un aport mai mare de vitamina C prin introducerea în alimentație a fructelor și legume bogate în această vitamină.
În fiecare zi, mănâncă una sau două porții de fructe bogate în vitamina C și cel puțin o legumă verde – închis sau galben – portocaliu, pentru a obține o doză necesară de fier, fibre și acid folic. Fructele și legumele pe care le poți alege, ca și cantitatea acestora, se găsesc în enumerarea de mai jos.
  • Struguri – 3 sferturi de cană
  • Banană, portocală, măr – o bucată de dimensiuni medii
  • Fructe uscate – un sfert de cană
  • Suc de fructe – o jumătate de cană
  • Fructe la conservă sau preparate de tine – jumătate de cană
  • Broccoli, morcovi sau alte vegetale – jumătate de cană
  • Cartof – 0 bucată de dimensiuni medii
  • Vegetale cu frunze verzi – 0 cană
  • Suc de legume – un sfert de cană
Nu lua o doză mai mare de vitamina C decât cea recomandată; un aport prea mare poate provoca crampe stomacale și diaree. De asemenea, poate influența negativ metabolismul bebelușului.

Sfaturi utile

Evită programele TV care produc anxietate

Unele femei însărcinate se confruntă cu perioade de anxietate datorate programelor tv care tratează subiecte legate de travaliu și naștere. Aceste emisiuni pot fi interesant de urmărit, dar dorim să te avertizăm că acestea pot prezenta cazuti limită. Prin asta se înțelege că se pot concentra asupra unor situații care nu reprezintă ceva comun și nu acoperă un procent semnificativ din rata nașterilor.
Majoritatea travaliilor și a nașterilor decurg normal, fără momente critice și nici nu sunt atât de senzaționale precum cele prezentate la televizor. Este limpede că nimeni nu vrea să vadă o naștere obișnuită la un show televizat. Nu există nimic dramatic într-o astfel de emisiune, deci aceste programe se concentrează  adesea pe problemele neobișnuite pe care le poate ridica o naștere.
Chiar și atunci când conținutul nu este senzațional, există femei care, privind aceste programe, experimentează un nivel ridicat de anxietate. Dacă nu ai mai trecut prin experiența travaliului și a nașterii, ești, poate, neliniștită în legătură cu ce se întâmplă în timpul acestor evenimente. Este ceva normal.
Travaliul și nașterea reprezintă niște necunoscute -  nimeni nu-ți poate povesti ce se întâmplă și numai tu singură poți înțelege despre ce vorba, trecând prin aceste momente. Când începe travaliul, echipa medicală va avea grijă de tine în cel mai eficient mod posibil, pentru a se asigura că tu și bebelușul sunteți în perfectă stare de sănătate pe tot parcursul procesului.

Ai grijă ce citești pe internet

Este bine de asemenea să fii avertizată că unele lucruri pe care le citești pe internet, pot să nu fie adevărate. Unele persoane cred că dacă au descoperit unele informații on-line, acestea sunt verificate și adevărate. Nu se întâmplă mereu așa.
Este de la sine înțeles că poți să găsești sfaturi foarte folositare și valabile pe internet, dar încă o dată trebuie spus că, la fel de bine, poți descoperi informații care te induc în eroare. Dacă ești în căutarea unor sfaturi sau informații legate de un anumit subiect, citește ceea ce descoperi cu un ochi critic. Dacă ai întrebări legate de aceste informații, printează datele respective și ia-le cu tine la consultația prenatală, pentru a putea discuta pe marginea lor cu medicul.
Nu schimba nimic din ceea ce doctorul tău te-a sfătuit să faci doar pentru că ai descoperit informații sau mărturii contradictorii. Adresează-te cu întrebările și îngrijorările tale medicului. Amintește-ți că acesta cunoaște bine sarcina ta, situația ta particulară. Dacă nu ești de acord sau ai întrebări în legătură cu sfaturile medicale care ți s-au oferit, cere o altă opinie medicală.

Gimnastică pentru săptămâna 9

Stai sprijinită cu mâna de cadrul ușii sau de un spătar de scaun. Întinde degetele piciorului drept și ridică-l la un unghi de 90 de grade. Apoi coboară-l pe sol. Fără să faci pauză, ridică același picior într-o parte atât de mult cât poți, dar nu mai mult de 90 de grade. Întoarce-te în poziția inițială. Repetă exercițiul de 10 ori cu fiecare picior. Astfel, îți tonifici mușchii picioarelor și ai feselor.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...